Μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση προκάλεσε στους 5.500 υποψήφιους – ανάμεσα σ’ αυτούς και 940 από την Ελλάδα – η ακύρωση τη Δευτέρα των γραπτών εξετάσεων για το διορισμό εκπαιδευτικών με το νέο σύστημα στη μέση εκπαίδευση στην Κύπρο, λόγω διαρροής των θεμάτων.

Επίσημα ανακοινώθηκε ότι τα θέματα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο πριν τις εξετάσεις «από λάθος λειτουργού του κυπριακού υπουργείου Παιδείας». Συγκεκριμένα, μισή ώρα πριν τις εξετάσεις, δημοσιοποιήθηκαν τα δοκίμια των θρησκευτικών, φυσικής, πληροφορικής, χημείας και φυσικής αγωγής.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δέχεται πυρά από όλα τα κόμματα και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, διέταξε έρευνα. «Επιδίωξη είναι οι εξετάσεις να διεξαχθούν πολύ σύντομα», δήλωσε.

Ο κ. Καδής χαρακτήρισε «ατυχές και απαράδεκτο συμβάν» το περιστατικό με την ανάρτηση των θεμάτων των εξετάσεων στη σελίδα του υπουργείου πριν την καθορισμένη ώρα εξέτασης. Επίσης, δήλωσε, ότι «πρόκειται για μεγάλο λάθος λειτουργού του υπουργείου Παιδείας».

Οπως επισήμανε ο υπουργός, μόλις έγινε γνωστό το λάθος, επικοινώνησε ο ίδιος προσωπικά με το τριμελές σώμα εποπτείας των εξετάσεων και σε συνεννόηση ακύρωσαν τις εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν σε κατοπινό στάδιο.