Ακόμη και σε χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Βορείου Κορέας είναι έτοιμες να προχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εάν καταστεί απαραίτητο. Αυτό διεμήνυσε ο Ντόναλτ Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζεϊ Ιν, στο πλαίσιο της μαραθώνιας περιοδείας του στην Ασία, στην οποία κυριαρχεί το ζήτημα των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι το απομονωμένο καθεστώς αποτελεί “παγκόσμια απειλή που απαιτεί παγκόσμια απάντηση”, τόνισε παρόλα αυτά ότι έχει επιτευχθεί “καλή πρόοδος” στο ζήτημα επίλυσης της κρίσης, ενώ κάλεσε την Πιονγιάνγκ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος παράλληλα δήλωσε ότι η Σεούλ προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τις παραγγελίες σε όπλα και στρατιωτικό υλικό, γεγονός που -όπως τόνισε- θα συμβάλει στη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος έναντι της Νοτίου Κορέας.

Κατά την επίσκεψή του στην Νοτιοκορεατική πρωτεύουσα ο Τραμπ θα συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα.

Μαριλένα Γεραντώνη