Τα έσπασαν ξανά Eldorado Gold και κυβέρνηση για την επένδυση στις Σκουριές, με τους Καναδούς να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Ενάμιση μήνα φαίνεται ότι κράτησε ο διάλογος της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός ο οποίος απέβη άκαρπος με αποτέλεσμα οι Καναδοί να προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας την άμεση έκδοση της επίμαχης άδειας για το μεταλλείο των Σκουριών. Σε αυτό το παιχνίδι δίχως τέλος μεταξύ κυβέρνησης και επενδυτών για την εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, η Eldorado Gold ζητά από το ΣτΕ την ακύρωση ως παράνομης της άρνησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να αποφανθεί επί του κρίσιμου ζητήματος. “Εχουμε αδειοδοτήσει πλήρως την Ολυμπιάδα, αλλά έχουμε αναστείλει την αδειοδότηση των Σκουριών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και ο διάλογος που είναι εποικοδομητικός”, έλεγαν από την πλευρά τους χθες πηγές του υπ. Περιβάλλοντος

Η άδεια για τις Σκουριές έχει ήδη λήξει από τον περασμένο Μάρτιο. Εκτοτε το ΥΠΕΝ αρνείται να την παρατείνει, γεγονός που είχε φέρει την ξένη εταιρεία στα πρόθυρα της απόφασης να αναστείλει τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της στην Ελλάδα. Τελικά και μπροστά στο πολιτικό κόστος που θα σήμαινε η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση δέχθηκε να καθήσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με του Καναδούς και να ξεκινήσει διάλογο ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ήταν γόνιμος. Οι Καναδοί προσέφυγαν στο ΣτΕ για να κατοχυρώσουν το νομικό τους δικαίωμα απέναντι στην κυβέρνηση.