Την εμμονή των αρχαιολόγων ότι δεν μπορούν να υπάρξουν υψηλά κτίρια στο Ελληνικό, όπως οι έξι ουρανοξύστες που δρομολογεί η κοινοπραξία, υιοθέτησε στην απόφαση που υπέγραψε προχθές η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Το γεγονός βάζει σε νέες περιπέτειες την επένδυση, καθώς για κάθε κτίριο που θα ανεγείρεται στο Ελληνικό, το ΚΑΣ θα μπορεί μελλοντικά, όταν θα καλείται να εξετάσει τις επιμέρους μελέτες, να επιβάλλει χαμήλωμα των υψών και αλλαγή στους όρους δόμησης.
«Σε κάθε περίπτωση το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο, και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών», αναφέρει για τους όρους δόμησης η απόφαση Κονιόρδου που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ». Δηλαδή η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Στην πράξη η απόφαση όχι μόνο επαναλαμβάνει τη διατύπωση τής προς μηνός γνωμοδότησης του ΚΑΣ, που έκρινε σκόπιμο να επανεξεταστούν τα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών, αλλά και παίρνει θέση εναντίον τους.
Ενώ καιρό τώρα από την κυβέρνηση διέρρεε ότι αναζητείται από το ΥΠΠΟΑ μια “λεκτική διατύπωση” που θα παρακάμπτει το επίμαχο σημείο του ΚΑΣ, τελικά η υπουργός Πολιτισμού έκανε όσα ακριβώς της είχε ζητήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (σ.σ. να υπογράψει τις αποφάσεις του ΚΑΣ “χωρίς αλλαγές ή διαφορετικές διατυπώσεις”).
Αιτία τής εδώ και καιρό δυστοκίας γύρω από το Ελληνικό ήταν μεταξύ άλλων μια διαφορά 40-50 μέτρων. Δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στο σχέδιο του επενδυτή, το οποίο προβλέπει έξι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων έκαστος, και την εισήγηση του ΚΑΣ ότι κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του λόφου της Ακρόπολης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Από εκεί και πέρα η απόφαση Κονιόρδου ορίζει μεταξύ άλλων να διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο το Ακρωτήρι του Αγ. Κοσμά (έχει υπαρκτά ευρήματα), να περιβληθεί με πράσινο ακτίνας 15 μέτρων το αρχαίο λατομείο στη ΒΔ πλευρά και να παραμείνει ελεύθερος χώρος 100 μέτρων γύρω από το κεντρικό κτίριο του πρώην ανατολικού αερολιμένα (κτίριο Σάαρινεν). Επίσης βάζει όρους για το πώς θα γίνουν οι αρχαιολογικές έρευνες, τόσο με βάση τον αρχαιολογικό νόμο όσο και σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικόν ΑΕ και ΥΠΠΟΑ, που καθιερώνει μοντέλο τύπου μετρό για τα αρχαία. Δηλαδή μια λύση παρεμφερή με εκείνη που υιοθετήθηκε για τα ολυμπιακά έργα και το μετρό της Αθήνας, ώστε να μπορούν και να γίνουν αρχαιολογικές εκσκαφές και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του έργου.
ΑΡΓΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ. Εστω και έτσι, εκκρεμούν ακόμη εννέα σημαντικά βήματα πριν καταστεί δυνατό να μπουν μπουλντόζες στο ακίνητο, σύμφωνα με κείμενο που έχει αναρτήσει η κοινοπραξία στην ιστοσελίδα της. Καταρχήν, παρ’ ότι έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), εκκρεμούν ακόμη διοικητικές εκκρεμότητες και οι γνώμες των εμπλεκομένων υπουργών, προκειμένου να εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, αφού νωρίτερα θα το έχει επεξεργαστεί το ΣτΕ. Αφού εγκριθεί το ΣΟΑ, πρέπει να εγκριθούν διά κοινών υπουργικών αποφάσεων οι πολεοδομικές μελέτες (καθορισμός περιοχών πρασίνου, αλσών, πεζοδρόμων, κα), το αργότερο εντός έξι μηνών από την υποβολή τους.
Ακολούθως πρέπει να γίνει διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών, μεταβίβαση στην Ελληνικόν ΑΕ των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου, σύσταση ειδικού φορέα για την διαχείριση και λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, χορήγηση άδειας καζίνου εντός του ακινήτου, παράδοση του ακινήτου ελευθέρου από χρήστες (π.χ. αμαξοστάσιο ΟΣΥ), καθώς επίσης δικαστική ωρίμαση του ακινήτου (δηλαδή να έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ απορριπτικές αποφάσεις επί κάθε αίτηση ακυρώσεως που εκκρεμούσαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού).