Κατέρρευσε με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας ο μύθος της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, που κάποιοι επιχείρησαν να… χτίσουν στοχεύοντας στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μετά την έκδοση του βουλεύματος ο Βαγγέλης Μαρινάκης τοποθετήθηκε επισήμως μέσω της σελίδας της ΠΑΕ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αναφέρει: «Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε ομόφωνα τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση και ηθική αυτουργία σε έκρηξη, ως απολύτως αβάσιμες και απογύμνωσε, έτσι, όσους περίμεναν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι κατηγορίες, για να ικανοποιήσουν τον φθόνο τους.

Την αθωότητά μου και για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα αναδείξει η διαδικασία που θα επακολουθήσει, δικαιώνοντάς με απολύτως, επικυρώνοντας την εκφρασμένη γνώμη του προέδρου του Συμβουλίου.

Μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας και για τους λίγους μήνες που απομένουν για την πλήρη δικαίωσή μου, προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ ο δήμαρχος Πειραιά και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιάννης Μώραλης».

Για την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί μετά την τιμητική πρόταση που δέχθηκε από τον «φυσικό ηγέτη του Ολυμπιακού» Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε λόγο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Σε δήλωσή του αναφέρει συγκεκριμένα: «Ως δήμαρχος Πειραιά αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη που μου αναλογεί απέναντι στον σύλλογο της πόλης μας και στα εκατομμύρια των φιλάθλων μας. Για τον λόγο αυτό τίθεμαι στη διάθεση του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός προκειμένου μετά την τιμητική πρόταση του προέδρου να στηρίξω την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μας, για τους λίγους μήνες που απαιτούνται μέχρι να δικαιωθεί οριστικά ο φυσικός ηγέτης τού Ολυμπιακού μας Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ολοι οι Ολυμπιακοί απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ομάδα μας είμαστε παρόντες και ενωμένοι σαν μια γροθιά».

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση του διατακτικού του βουλεύματος, από την απλή ανάγνωση του οποίου προκύπτει ότι αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός στην υπόθεση αυτή που επί χρόνια ταλάνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο λαμβάνοντας, εκτός από ποινικές, και πολιτικές διαστάσεις.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, έβαλαν τη σφραγίδα τους απαλλάσσοντας ομόφωνα μάλιστα όλους τους κατηγορουμένους από την κακουργηματική πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, αδίκημα πάνω στο οποίο επιχειρήθηκε να στηθεί ένα μεγάλο αφήγημα τα τελευταία χρόνια.

Κανένας από τους τρεις δικαστές δεν εντόπισε την παραμικρή ένδειξη τέλεσης αξιόποινης πράξης για τη στοιχειοθέτηση άλλων κακουργηματικών κατηγοριών, όπως η απάτη, η εκβίαση και η ηθική αυτουργία σε έκρηξη στον φούρνοτου διαιτητή (και πλέον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Πέτρου Κωνσταντινέα. Ετσι, σφράγισαν το «διά ταύτα» του βουλεύματός τους απαλλάσσοντας ομοφώνως και για τις τρεις προαναφερόμενες κακουργηματικές πράξεις τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η μόνη κατηγορία που απέμεινε σε κακουργηματικό βαθμό μετά την έκδοση του βουλεύματος είναι η αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων. Αδίκημα για το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά που να εμπλέκουν τόσο τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός όσο και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους. Παράλληλα, οι δικαστές, κατά πλειοψηφία, με ψήφους 2 έναντι 1, παραπέμπουν τους κατηγορούμενους για το πλημμέλημα της συμμορίας… εξαφανίζοντας το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αρχικά είχε συμπεριληφθεί στην ποινική δίωξη.

Σε ό,τι αφορά το παραπεμπτικό σκέλος του βουλεύματος για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αυτό εκδόθηκε κατά πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μόνο αδίκημα που απέμεινε για τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι μια κακουργηματική δίωξη για αλλοίωση αποτελέσματος σε δύο (!) ποδοσφαιρικά ματς. Ωστόσο όπως επισημαίνουν πηγές, ο πρώτος αγώνας, Ολυμπιακός – Βέροια, έχει ήδη εξεταστεί από την αθλητική Δικαιοσύνη και δεν κλήθηκε καν ο Ολυμπιακός σε απολογία και ο δεύτερος αγώνας, Ολυμπιακός – Ατρόμητος, δεν αξιολογήθηκε καν από την αθλητική Δικαιοσύνη.