Η ιστορία του περίφημου βουλεύματος, με το οποίο παραπέμπονται 28 άνθρωποι σε δίκη για στημένα παιγνίδια, θα ήταν για να γελάει κανείς, αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν περνούσαν μια ταλαιπωρία: ποτέ δεν είναι ωραίο να τρέχεις σε δικαστήρια. Ας θυμηθούμε μερικά κεφάλαια της μεγάλης αυτής ιστορίας.
Ολα ξεκινάνε το 2013, όταν έπειτα από μια σειρά από ανώνυμες επιστολές (!), ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας ξεκινά μια έρευνα με θέμα τη διαιτησία και τις εκλογές της ΕΠΟ, που είχαν γίνει έναν χρόνο πριν. Για δυο χρόνια παρακολουθούνται ένα σωρό τηλέφωνα, το ανακριτικό υλικό γίνεται αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδουν ό,τι θέλουν και οι ψίθυροι φουντώνουν. Οι τότε διοικούντες την ΕΠΟ, που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, φοβούνται έναν χρόνο αργότερα πως κατά τη διάρκεια της επιστροφής της εθνικής ομάδας από τη Βραζιλία θα τους συλλάβουν στο αεροδρόμιο! Το κλίμα εκφοβισμού οδηγεί ανθρώπους σε παραιτήσεις, ενώ φουντώνουν οι φήμες πως υπάρχουν κασέτες στις οποίες ακούγονται πρόεδροι να συζητάνε με διαιτητές κ.λπ. Οταν βγαίνει το πόρισμα Κορέα, τα πιο πολλά από όσα κυκλοφορούν αποδεικνύονται φούμαρα.
Για πάνω από δυο χρόνια, κοριοί και υπερκοριοί παρακολουθούν κυρίως τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Δεν έχει καταγραφεί ούτε μια συνομιλία στην οποία να ακούγεται κάποιο στέλεχος της διοίκησης της ομάδας να μιλάει με κάποιον αρμόδιο παράγοντα της ΕΠΟ, ζητώντας του κάποιον διαιτητή για ματς της ομάδας ή απαιτώντας την τοποθέτηση κάποιου σε ματς του αντιπάλου της. Οι αθλητικοί δικαστές, που μελετούν το πόρισμα, καταλήγουν ότι από όλα όσα σε αυτό εμπεριέχονται προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής για την ομάδα της Βέροιας. Αυτή εγκαλείται, απολογείται και αθωώνεται.
Κάποιες από αυτές τις φήμες υποδαυλίζονται και από τους ίδιους τους μάρτυρες κατηγορίας σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Ο Κωνσταντινέας π.χ. κάθε φορά που μιλά αφήνει να εννοηθεί ότι έχει πει στους ανακριτές φοβερά και τρομερά πράγματα, που θα μας αφήσουν έκπληκτους. Μιλάμε για σόου κανονικό.
Ενώ οι κατηγορούμενοι απολογούνται, προκύπτει ξαφνικά μια νέα ιστορία, που με το περίφημο πόρισμα του Κορέα δεν έχει καμία σχέση: ο Ατρόμητος κατηγορείται ότι σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό, ο προπονητής του άφησε εκτός αποστολής δυο βασικούς παίκτες, προτιμώντας, αντί να τους χρησιμοποιήσει στο Καραϊσκάκη, να τους έχει στο ματς με τη Βέροια, που ακολουθεί έπειτα από τρεις μέρες. Το καταθέτει στον ανακριτή ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ Τάκης Φύσσας, που ισχυρίζεται πως του το είπε ο Ρικάρντο Σάντος, γιος του Φερνάντο Σάντος, που το έμαθε από τον τότε πορτογάλο προπονητή του Ατρομήτου Σα Πίντο. Κανείς δεν το επιβεβαιώνει και για αυτό στους ανθρώπους του Ατρομήτου, δηλαδή στον πρόεδρο της ομάδας κ. Σπανό, στον τεχνικό διευθυντή κ. Αγγελόπουλο και στον πορτογάλο προπονητή δεν μπαίνει κανείς απολύτως περιοριστικός όρος!
Οταν επιτέλους το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει για το αν η υπόθεση πρέπει να φτάσει στο ακροατήριο, οι κατηγορίες που κάποτε είχε προσάψει στον Ολυμπιακό ο κ. Κορέας και είχε ερευνήσει ο κ. Ανδρεάδης, έχουν εξαφανιστεί! Δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά εκβιασμούς και απειλές, τίποτα που να έχει να κάνει με τον Κωνσταντινέα και τον φούρνο του, τίποτα που να αφορά σχέσεις με διαιτητές, τίποτα που να μαρτυρά ότι υπήρξαν χρηματισμοί, παράνομος στοιχηματισμός ή παρεμβάσεις στις εκλογές της ΕΠΟ –θυμίζω ότι αυτό άρχισε να ερευνά ο Κορέας το 2013. Τι υπάρχει; Μια κατηγορία που σχετίζεται με το ματς Ολυμπιακός – Ατρόμητος, για το οποίο ο Φύσσας άκουσε κάτι, που του είπε κάποιος, που το είχε ακούσει από κάποιον άλλο. Για αυτή την αστειότητα θα ταλαιπωρηθούν άνθρωποι. Δικαίως ο πρόεδρος του Ατρομήτου μίλησε για «παραπομπή σε δίκη εντυπώσεων»: από την αρχή της ιστορίας, αυτός είναι ο σκοπός.
Και κάτι τελευταίο. Οποιος μετά το βούλευμα αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργήματος θα πρέπει να καταριέται τον κ. Γερουλάνο που μετέτρεψε κάποτε σε κακούργημα το πταίσμα που λεγόταν «χειραγώγηση αγώνα». Ο Πολ το έκανε παριστάνοντας τον σκληρό διώκτη της διαφθοράς. Ο ρόλος λατρεύεται. Βοηθάει ακόμα και δικαστές να χτίσουν πολιτικές καριέρες…