Κάποια στιγμή θα το πετύχουν. Πέρυσι τέτοια εποχή, το υπουργείο Οικονομικών με τον προϋπολογισμό υποστήριζε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος 2,7%. Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στις αρχές του Οκτώβρη, ο στόχος καθηλώθηκε στο 1,8%. Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι πριν από λίγες μέρες επέμενε να κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος.
Τηλεγράφημα του Bloomberg χθες ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται και πάλι από το υπουργείο Οικονομικών σε 1,6% για φέτος, αλλά για του χρόνου προβλέπεται και πάλι απογείωση! Αντί για 2,4% που προβλέπει το προσχέδιο ο πήχης μπαίνει στο 2,5%.
Αύριο η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις νεότερες προβλέψεις της. Δεν ξέρω πόσο κάτω θα είναι αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν σίγουρη καθοδική αναθεώρηση για την Ελλάδα.
Φοβάμαι ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που έβαζε προ μηνός στοίχημα ένα ουισκάκι για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8% θα το χάσει. Πάει και το στοίχημα, πάει και η απογείωση.
Πόλεμος για τις προβλέψεις…
Διαστάσεις λαμβάνει η «κόντρα» του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα με αφορμή τη δημοσίευση της τριμηνιαίας έκθεσης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο Λιαργκόβας επέμεινε στις αρνητικές προβλέψεις του, προσπερνώντας την κριτική που του άσκησε ο Βούτσης, ο οποίος καταλογίζει στον Λιαργκόβα «προσπάθεια επικοινωνιακών εντυπώσεων» και «κινδυνολογία» με την αξιολόγηση μη έγκυρων στοιχείων.
«Εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή» ανέφερε στην απάντησή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Ο Λιαργκόβας, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014 –δεν περιλαμβάνουν, συνεπώς, τη μείωση επιτοκίων που έχει μεσολαβήσει, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Ομως, υπεραμύνεται των προβλέψεών του υποστηρίζοντας πως «μόνιμη μέριμνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εδώ και περίπου πέντε χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια».