Οταν η Φώφη Γεννηματά γνωστοποιούσε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ πως πρότεινε στον Νίκο Αλιβιζάτο τη θέση του προέδρου της επιτροπής διαδικασιών για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα, οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά αντιμετώπισαν την ανακοίνωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως κίνηση ματ. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά και λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, ο Νίκος Αλιβιζάτος ξεδίπλωσε τα χαρτιά του, εξηγώντας τις λεπτομέρειες μιας διαδικασίας που, μεταξύ άλλων, αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα.
Κάποια βασικά ερωτήματα άρχισαν να βρίσκουν τις απαντήσεις τους. Γιατί ένας καταξιωμένος συνταγματολόγος αποφάσισε να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός νέου φορέα στον χώρο του Κέντρου; Ο Αλιβιζάτος, με αστική αγωγή και μεταρρυθμιστικό οικογενειακό παρελθόν, θεωρεί πως η προοδευτική παράταξη ήταν ανέκαθεν η κινητήρια δύναμη πίσω από την εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Οπως ανέφερε χθες, σε μια παρουσίαση που σε μεγάλο βαθμό θύμιζε πολιτικό απολογισμό, η ιστορία της παράταξης είναι συνυφασμένη με τις μεταρρυθμίσεις: ο Χαρίλαος Τρικούπης τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δημιούργησε το ΣτΕ, ο Γεώργιος Παπανδρέου τον ΟΓΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου το ΕΣΥ και το ΑΣΕΠ, ενώ ο Κώστας Σημίτης έβαλε τη χώρα στην ευρωζώνη. «Στη συντηρητική παράταξη, ακόμα και με τη σημερινή της ηγεσία, δεν βλέπω αυτά τα οράματα» σχολίασε χαρακτηριστικά, εξαιρώντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Βεβαίως, ο Αλιβιζάτος γνωρίζει πως η γνωστή παθογένεια του χώρου, η τάση προς την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό, υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει –αυτήν ακριβώς προσπαθεί ο χώρος αυτήν τη στιγμή να υπερβεί, με τη δημιουργία του νέου φορέα. «Ηταν ένα δύσκολο τετράμηνο» επεσήμανε.
«Θαύματα δεν γίνονται, γίνονται ωστόσο αποφασιστικά βήματα» πρόσθεσε ο καθηγητής, εκτιμώντας πως, αν η προσέλευση είναι μεγάλη, κανείς δεν θα αποχωρήσει την επόμενη μέρα. Αντιθέτως, «αν δεν έχουμε μείζονα αριθμό ψηφοφόρων, η επόμενη μέρα δεν αναγγέλλεται αισιόδοξη». Ο ίδιος, άλλωστε, είναι βαθιά πεπεισμένος ότι μπορεί να προκύψει κάτι νέο, με δυναμική –«η προοδευτική παράταξη μεγαλουργεί όταν τα δύο μεγάλα ρεύματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της, ο πολιτικός φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία, καταφέρουν να αποκτήσουν κοινό βηματισμό» εξήγησε.
Παράλληλα, ο Αλιβιζάτος, παρουσία των μελών της επιτροπής Πέτρου Σφηκάκη, Τάκη Αναστόπουλου, Νότη Παρασκευόπουλου και Γιάννη Αναστασάκου, ανέλυσε τους «κανόνες του παιχνιδιού» –επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την απαραίτητη λεπτομέρεια πως ακόμα κι αν κάποιος ψηφοφόρος έχει προεγγραφεί στο σύστημα, δεν θα μπορεί να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο (19 Νοεμβρίου), αν δεν έχει συμμετάσχει στον πρώτο. Αναφερόμενος στη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος για την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, τόνισε πως υπήρχε μια ισχυρή τάση μέσα στην επιτροπή, στην οποία συμπεριλαμβανόταν κι ο ίδιος, η οποία στήριζε τη διαδικασία. Ωστόσο, οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν ήταν εξίσου έντονες και, τελικά, «ο βασικός κανόνας της επιτροπής ήταν οι αποφάσεις να παίρνονται ομόφωνα». Γνωστοποίησε επίσης πως έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την ΕΡΤ για το ντιμπέιτ του δεύτερου γύρου, όμως αφήνει τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής του να οριστικοποιηθούν όταν πια «θα ξέρουμε το ζευγάρι του δεύτερου γύρου».
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ. Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι προεκλογικές καμπάνιες των υποψήφιων αρχηγών. Στο Γκάζι πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρωτεύουσα, ο οποίος ανέλυσε το όραμά του για τον νέο φορέα, τονίζοντας πως «αυτό το κόμμα πρέπει να είναι παράδειγμα σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Ενα κόμμα που θα διαπαιδαγωγήσει τα στελέχη του –και ιδιαίτερα τα νεότερα στελέχη –ότι η πολιτική δεν είναι βόλεμα. Δεν είναι επάγγελμα. Η πολιτική είναι προσφορά ανιδιοτέλειας». Σήμερα σειρά έχει η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της από το γήπεδο του Σπόρτιγκ στις 7 μ.μ., ενώ αύριο στις 8 μ.μ., στο Περιστύλιο του Ζαππείου, κλείνει τη δική του εκστρατεία ο Σταύρος Θεοδωράκης.