Κραυγή αγωνίας από τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, τον άλλοτε αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας Αλαν Σίρερ, για τις συνέπειες που έχουν στην υγεία των ποδοσφαιριστών οι κεφαλιές.

Ο 47χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, με τα 260 γκολ στο ενεργητικό του στα 18 χρόνια καριέρας με τις Σάουθαμπτον, Μπλάκμπερν και Νιούκαστλ, πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ του BBC με θέμα την άνοια και τη σύνδεσή της με τα χτυπήματα της μπάλας με το κεφάλι.

Στο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την Κυριακή ο Σίρερ εξομολογείται τους φόβους του για την υγεία του, ενώ στη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης θα αποκαλυφθούν τα αποτελέσματα των πρωτοποριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

«Για κάθε γκολ που πέτυχα με κεφαλιά πρέπει να είχα εξασκηθεί περισσότερο από 100 φορές στην προπόνηση. Το γεγονός αυτό πρέπει να με κατατάσσει στην ομάδα υψηλού ρίσκου αν υπάρχει σύνδεση», δήλωσε ο Σίρερ στην «Ντέιλι Μίρορ».

Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε ο παλαίμαχος άγγλος ποδοσφαιριστής στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ ήταν μία δοκιμασία νεύρων όπως περιέγραψε ο ίδιος. «Εχω χάλια μνήμη. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ακούω, αλλά έχω κακή μνήμη. Οταν είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής περιμένεις στα χρόνια που θα έρθουν να έχεις προβλήματα με τα γόνατά σου, τους αστραγάλους ή την πλάτη σου όπως έχω εγώ. Ομως ποτέ δεν σκέφτηκα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να είχε σχέση με παθήσεις του εγκεφάλου. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν έρευνες πάνω στο θέμα».

Ο Τζεφ Αστλ

Η ανησυχία του Σίρερ για τη σύνδεση του ποδοσφαίρου με την άνοια και γενικότερα τις παθήσεις του εγκεφάλου έρχεται 15 χρόνια μετά τον θάνατο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Εθνικής Αγγλίας και της Γουέστ Μπρομ, Τζεφ Αστλ.

Ηταν τότε 59 ετών και οι γιατροί είπαν πως ο εγκέφαλός του έμοιαζε με 90χρονου λόγω της χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας από την οποία υπέφερε. Πρόκειται για σταδιακά εξελισσόμενη εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου που προσβάλλει άτομα με ιστορία σε τραυματισμούς στο κεφάλι. Η αιτία θανάτου του Αστλ ήταν η άνοια που είχε προκληθεί από τις κεφαλιές. Πρόκειται για τον πρώτο βρετανό ποδοσφαιριστή που επίσημα έχασε τη ζωή του απ’ αυτή την αιτία. Η κατάσταση του Αστλ δεν του επέτρεπε να αναγνωρίσει ούτε τα παιδιά του. Πριν επιδεινωθεί η υγεία του είχε δηλώσει πως όταν έκανε κεφαλιές ένιωθε σαν να χτυπούσε σάκο με τούβλα.

Η οικογένειά του δημιούργησε το Ιδρυμα Τζεφ Αστλ το 2015 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο. Η κόρη του Ντόουν έχει δηλώσει πως «το άθλημα για το οποίο ζούσε τελικά τον σκότωσε».

Από Αλτσχάιμερ έχουν πεθάνει επίσης οι παίκτες της Τότεναμ Μπλαντσφλάουερ, Μακέι, Μπέικερ και Χένρι. Επίσης τρία από τα εννέα μέλη της Εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966 έχουν σήμερα Αλτσχάιμερ.

Στο παρελθόν έγιναν συστάσεις στην αγγλική ομοσπονδία να εξετάσει την απαγόρευση των χτυπημάτων της μπάλας με το κεφάλι στις προπονήσεις και τα παιχνίδια σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω.