Στην ακύρωση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας προχώρησε την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, η οποία είχε εγκριθεί στις 27 Οκτωβρίου από το περιφερειακό κοινοβούλιο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου.
«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της 27ης Οκτωβρίου κρίθηκε άκυρη και αντισυνταγματική» δήλωσε η αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση του δικαστικού αυτού σώματος.
Την ίδια στιγμή σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Standaard ο καθαιρεθείς από την ισπανική κυβέρνηση και αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν βάλλει εναντίον της Ευρώπης και των ηγετών της, σημειώνοντας ότι «ο Γιούνκερ και οι λοιποί καταστρέφουν την Ευρώπη». Παράλληλα δίνει διευκρινίσεις για τις σχέσεις του με το εθνικιστικό και αποσχιστικό κόμμα της ολλανδόφωνης περιοχής του βελγιου Φλάνδρας N-VA, αναφέροντας ότι «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αναμιχθεί στα εσωτερικά του Βελγίου».
Ωστόσο η καταλανική κρίση βρίσκεται για ακόμα μία ημέρα την Τετάρτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού, γαλλόφωνου και ολλανδοφωνου Τύπου, μετά τη παρουσία στις Βρυξέλλες, την Τρίτη από τη μία μεριά 200 Καταλανών δημάρχων, οι οποίοι διαδήλωσαν υπέρ του έκπτωτου Καταλανού ηγέτη και, από την άλλη, Καταλανών επιχειρηματιών, οι οποίοι, προειδοποιώντας για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, τάχθηκαν υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, καταδικάζοντας τον λαϊκισμό των αυτονομιστών. Αυτό που σχολιάζεται ιδιαίτερα από το σύνολο του Τύπου είναι το γεγονός ότι ο Πουτζντεμόν ξεκίνησε την ομιλία του χθες στην αίθουσα Bozar των Βρυξελλών ευχαριστώντας «τους φίλους μας του N-VA οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο πλευρό μας».
«Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα της Καταλωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir στο πρωτοσέλιδό της, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η καταλανική αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί πλέον στο βελγικό έδαφος και σημειώνοντας ότι τόσο οι δήμαρχοι, οι οποίοι ήρθαν να αποθεώσουν τον ήρωά τους, επιφυλάσσοντάς του υποδοχή βασιλιά, όσο και οι επιχειρηματίες, στόχος των οποίων ήταν η δυσφήμιση των αυτονομιστών, κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η εφημερίδα είναι πως, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έλαβαν χώρα και ειπώθηκαν χθες, τα δύο στρατόπεδα απέχουν ακόμα αρκετά από την προοπτική αλληλοκατανόησης ή έστω συνεργασίας.
Η επίσης γαλλόφωνη L’ Echo από την πλευρά της εστιάζει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο αφενός στη δήλωση του εκπροσώπου των Καταλανών επιχειρηματιών υπέρμαχων της ισπανικής ενότητας, ότι η ανεξαρτησία της Καταλωνίας ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία, δεδομένου ότι το 30% του ΑΕΠ της περιοχής βρίσκεται ήδη σε τροχιά εξόδου, καθώς και στην παραδοχή του ότι οι εργοδότες άργησαν πολύ να κινητοποιηθούν απέναντι στο αποσχιστικό κίνημα, και αφετέρου στο ερώτημα που απηύθυνε ο Πουτζντεμόν στους προέδρους της Επιτροπής και της Ευρωβουλής Γιούνκερ και Ταγιάνι, κατά την ομιλία του στο Bozar, για το κατά πόσο είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία ή θα συνεχίσουν να βοηθούν τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι «στο πραξικόπημά του».
Σε ό,τι αφορά στον ολλανδόφωνο βελγικό Τύπο, η εφημερίδα De Standaard εκτιμά ότι οι 200 καταλανοί δήμαρχοι διαδραμάτισαν στην πραγματικότητα ρόλο «ντεκόρ» για την ομιλία του Πουτζντεμόν , ο οποίος είχε το βλέμμα του στραμμένο αποκλειστικά προς την Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για διεθνοποίηση του καταλανικού ζητήματος. Τις καταγγελίες του Πουτζντεμόν σε βάρος των ευρωπαίων ηγετών για την «παθητικότητα» και «αδράνεια» που επιδεικνύουν στο καταλανικό και την «ανοχή» τους απέναντι σε αυτό που αποκαλεί «ισπανικό πραξικόπημα», προβάλλει, τέλος, από την πλευρά της η De Tijd, δίνοντας κι αυτή ιδιαίτερη έμφαση στις θερμές ευχαριστίες του Πουτζντεμόν προς το N-VA.