Ο Τζόναθαν Φράνζεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς. Με άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian» αναλογίζεται όσα έφεραν τις ΗΠΑ μέχρι εδώ, «καθώς οι παγετώνες λιώνουν και ο πρόεδρος του twitter – όπως αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ – απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα».

«Βρισκόμουν στην Γκάνα πέρυσι στις εκλογές, τέτοια μέρα. Πήγα για να παρατηρήσω πουλιά με τον αδελφό και δύο φίλους μας. Οταν αναχωρούσα από τις ΗΠΑ, δεν έδιναν πολλές πιθανότητες στην εκλογή του Τραμπ κι εγώ είχα ήδη στείλει την επιστολική μου ψήφο υπέρ της Κλίντον. Εφυγα σχετικά ήρεμος. Στα δάση της Γκάνας βρήκαμε αρκετά από τα αφρικανικά είδη πτηνών που ελπίζαμε να δούμε, όμως το πρωί των εκλογών, όταν οι κάλπες ήταν ακόμα ανοικτές στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, το τηλέφωνό μου πλημμύρισε από μηνύματα φίλων και ενημερώσεις από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ότι ο Τραμπ πηγαίνει ανέλπιστα καλά. Τις επόμενες ώρες κι ενώ οδηγούσαμε προς τη Βόρεια Γκάνα, μάθαμε πως ο Τραμπ ήταν ο επόμενος πρόεδρός μας. Πώς έφθασε ένας τόσο χυδαίος τύπος στον Λευκό Οίκο; Προσπαθούσα ακόμα να το κατανοήσω όταν επέστρεψα στο σπίτι μου, στη Σάντα Κρουζ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν στον Τραμπ να παρακάμψει το κατεστημένο και να κερδίσει όσες ψήφους χρειαζόταν σε κάποιες κρίσιμες πολιτείες, χάρη στον αγοραίο λόγο του. Χωρίς το twitter και το facebook, δεν θα υπήρχε πρόεδρος Τραμπ.

Μετά τις εκλογές, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του facebook φάνηκε να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα fake news που κυκλοφόρησαν εις βάρος της Κλίντον και υποστήριξε ότι το Μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να φιλτράρει καλύτερα τις ειδήσεις. Από την άλλη, το twitter δεν έκανε καμία ανακοίνωση, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε να ασκεί πολιτική μέσω αυτού. Τι να πει; Οτι κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος; Και μπορεί η Ενωση Αμερικανών Συγγραφέων μία εβδομάδα πριν από την ορκωμοσία Τραμπ να πραγματοποίησε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την επίθεση του νέου προέδρου στην ελευθερία του λόγου, όμως μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα είχε απονείμει στο twitter βραβείο για τον ρόλο στην Αραβική Ανοιξη. Ομως πλέον, στα χέρια του Τραμπ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν πλατφόρμα αυταρχισμού. Η ειρωνεία είναι πως την ίδια περίοδο, προοδευτικά βιβλιοπωλεία μποϊκοτάρισαν το βιβλίο του ακροδεξιού προβοκάτορα Μάιλο Γιαννόπουλου.

Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του απολαμβάνουν να προκαλούν τους πολιτικά ορθούς, όμως αυτό έχει αποτέλεσμα μόνο εάν υπάρχει βάση για πρόκληση – φοιτητές και ακτιβιστές που δεν θέλουν να ακούν πράγματα που τους αναστατώνουν. Η έλλειψη ανοχής ανθεί στο Διαδίκτυο, όπου ο ώριμος λόγος τιμωρείται με τη στέρηση κλικ, οι αόρατοι αλγόριθμοι του facebook και της Google στέλνουν στον καθένα μας υλικό με το οποίο συμφωνούμε και οι αντικομφορμιστικές φωνές μένουν σιωπηλές επειδή φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα τρολαρίσματος. Αποτέλεσμα είναι ένα σιλό όπου, από όποια πλευρά κι αν είσαι, αισθάνεσαι απόλυτα δικαιωμένος να μισείς όσα μισείς.

Είμαι έξαλλος με τη στάση του προέδρου Τραμπ απέναντι στο κλίμα και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Για μένα, αυτή ήταν η χειρότερη απόφασή του. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι “ΤΟ” μεγάλο θέμα της εποχής μας, ίσως το σημαντικότερο στην ανθρώπινη Ιστορία. Ο καθένας μας βρίσκεται στη θέση των ιθαγενών Ινδιάνων όταν οι Ευρωπαίοι κατέφθασαν με όπλα και ιλαρά: ο κόσμος μας είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει υπερβολικά, απρόβλεπτα και, κυρίως, προς το χειρότερο. Και ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει βάλει το χέρι του σε αυτό».