Κατηγορίες στη ζωή του ο Ταρίκ Ραμαντάν έχει δεχθεί πολλές. Ειδικά στη Γαλλία, αυτός ο γεννημένος στην Ελβετία, αιγυπτιακής καταγωγής ισλαμολόγος, εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, θεωρείται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος. Τόσο που, όταν αποφάσισε πια, στις αρχές του 2016, να ζητήσει τη γαλλική υπηκοότητα, ο τότε πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, το απέκλεισε κατηγορηματικά με το επιχείρημα πως δεν συμμερίζεται τις «αξίες» της γαλλικής δημοκρατίας. Αυτή τη φορά, όμως, ο 55χρονος ακαδημαϊκός, ιεροκήρυκας και συγγραφέας, που για ένα τμήμα τουλάχιστον των μουσουλμάνων της Ευρώπης έχει την αίγλη ροκ σταρ, δεν καταγγέλλεται «απλά» για «διγλωσσία» και «φονταμενταλισμό με γοητευτικό περιτύλιγμα». Κατηγορείται για δύο βιασμούς στη Γαλλία και σεξουαλική κακοποίηση δύο ανηλίκων στην Ελβετία. Εστω και με κάποια καθυστέρηση, λοιπόν, την οποία η «Monde» δεν απέδωσε μόνο στη σαφώς καλύτερη φήμη του Ταρίκ Ραμαντάν στον αγγλοσαξονικό κόσμο αλλά και στις αγαστές σχέσεις που διατηρεί με το Κατάρ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε προχθές πως αποφάσισε να τον θέσει, «έπειτα από αμοιβαία συμφωνία», σε υποχρεωτική αργία -ο Ραμαντάν ήταν από το 2009 καθηγητής σύγχρονων ισλαμικών σπουδών στο Saint Anthony’s College.

Η θύελλα ξέσπασε στις 20 Οκτωβρίου, ως συνέπεια μιας άλλης, του σεξουαλικού σκανδάλου με τον μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν, που ώθησε πολλές γυναίκες, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να σπάσουν τη σιωπή τους. «Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, αποφάσισα όμως κι εγώ ότι είναι καιρός να καταγγείλω τον άνθρωπο που μου επιτέθηκε, είναι ο Ταρίκ Ραμαντάν», έγραψε εκείνη τη μέρα στο twitter η 40χρονη συγγραφέας Χεντά Αγιαρί, μία πρώην σαλαφίστρια που έχει μεταστραφεί σε κοσμική ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Αγιαρί είχε ήδη καταγγείλει, σε βιβλίο που εξέδωσε το 2016, πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από έναν «ιεροκήρυκα», δεν είχε ωστόσο αποκαλύψει τότε την πραγματική ταυτότητά του, «από τον φόβο των αντιποίνων». Αυτή τη φορά, κατέθεσε επισήμως μήνυση εις βάρος του Ραμαντάν στην εισαγγελία της Ρουέν. Οπως είπε η ίδια στον γαλλικό Τύπο, ο γνωστός ισλαμολόγος τη βίασε μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, το 2012, στο Παρίσι: «Με φίλησε, και δεν αντέδρασα. […] Επειτα κυριολεκτικά χίμηξε πάνω μου […] Μου έσφιξε τον λαιμό τόσο δυνατά που νόμισα ότι θα πεθάνω. Με χαστούκισε, γιατί προέβαλα αντίσταση. Με βίασε».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου, κατέθεσε στο Παρίσι μήνυση εις βάρος του Ραμαντάν για σεξουαλική κακοποίηση, αυτή τη φορά το 2009, ακόμα μία γυναίκα. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Monde» και την Parisien, πρόκειται για μία γυναίκα η οποία έχει αναπηρία στα πόδια και οι σκηνές της οποίες κατήγγειλε είναι «ιδιαίτερα βίαιες»: ξύλο, σοδομισμός, εξευτελισμός, το φερόμενο ως θύμα κατηγορεί τον Ραμαντάν μέχρι και ότι την έσυρε από τα μαλλιά στο μπάνιο και ούρησε πάνω της, μέσα στην μπανιέρα, ενώ την κράτησε κλειδωμένη όλη τη νύχτα. Μαζί με τη μήνυση, η γυναίκα, που υποστηρίζει πως λόγω της κακοποίησης αυτής βυθίστηκε στην κατάθλιψη, έχασε το σπίτι της και προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια, φέρεται να κατέθεσε και ιατρικές βεβαιώσεις από το επόμενο πρωινό που πιστοποιούν εκχυμώσεις και τραύματα. Αλλά οι καταγγελίες εις βάρος του Ταρίκ Ραμαντάν δεν σταματούν εδώ.

Το περασμένο Σάββατο, η ελβετική εφημερίδα «Tribune de Genève» δημοσίευσε μία έρευνα αφιερωμένη σε τέσσερις πρώην μαθήτριές του την περίοδο που δίδασκε γαλλικά και φιλοσοφία στη Γενεύη από το 1984 έως το 2004.

Οι τρεις από αυτές ομολογούν πως υπέκυψαν στην «ψυχολογική εξουσία» που τους ασκούσε ο καθηγητής τους και είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του, η μία στα 15 της χρόνια και οι άλλες δύο στα 18. Η τέταρτη γυναίκα, που ήταν 14 την περίοδο εκείνη, τον καταγγέλλει για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα, μιλάει για εκστρατεία των εχθρών του, καταθέτει με τη σειρά του μηνύσεις για δυσφήμηση και προετοιμάζεται κατά δήλωσή του για μία «μακρά νομική μάχη».