Τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία καινούργιων πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε κάθε γωνιά της χώρας προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση της Ιδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού ανέρχεται στο ύψος των 120 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επένδυσης θα μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Το ύψος της κρατικής επιδότησης ανά επένδυση καθορίζεται στο 45% (55% η ιδιωτική συμμετοχή), ενώ το ποσοστό αυτό θα μπορεί να φτάνει ακόμα και στο 50%, εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία νέων σταθερών θέσεων απασχόλησης. Οι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για χρηματοδότηση από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 και μετά, μεκαταληκτική ημερομηνία την 28η Σεπτεμβρίου του 2018. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis, με τη χρήση του σχετικού τυποποιημένου εντύπου.
Οι δικαιούχοι. Δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα είναι επιχειρήσεις που θα συσταθούν από 7/11/2017 μέχρι και την ημερομηνία της πρώτης εκταμίευσης της επιχορήγησης. Επίσης, δικαιούχοι θα μπορούν να είναι και επιχειρήσεις που έχουν ήδη συσταθεί, αλλά μέχρι τις 7/11/2017 το ΑΦΜ τους δεν είχε αναπτύξει καμιά οικονομική δραστηριότητα (μηδενικός κύκλος εργασιών) και οι ίδιες δεν είχαν λάβει σήμα λειτουργίας τουριστικού καταλύματος.
Επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ιδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» θα είναι οι εξής δραστηριότητες:
Τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
n Ξενοδοχεία δυναμικότητας από 20 έως 50 κλινών, κατηγορίας άνω των τριών αστέρων.
n Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 33/1979.
n Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), κατηγορίας τριών αστέρων και άνω.
n Ξενώνες νεότητας (youth hostel).
Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
n Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες υπό τον περιορισμό ότι ο ελάχιστος αριθμός των κατοικιών θα ανέρχεται σε τρεις. Το σύνολο καταλυμάτων αυτών θα πρέπει να αποκτήσει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.
n Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιών), υπό τον περιορισμό ότι η ελάχιστη δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 10 κλίνες.
Τουριστικά γραφεία
n Ως τουριστικά νοούνται τα γραφεία του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α’ 199).
n Τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
n Οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κυβικών εκατοστών.
n Οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του νόμου 711/1977.
n Τα ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται:
n Ο αθλητικός τουρισμός: στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα), σε λίμνες – ποτάμια (π.χ. canoe kayak, rafting κ.ά.) και σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός – αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών – δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά.).
n Ο θαλάσσιος τουρισμός: εκτός των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα (όπως π.χ. το θαλάσσιο σκι), στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με τις θαλάσσιες περιηγήσεις (κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής).
n Ο τουρισμός υπαίθρου: ειδικότερα περιλαμβάνονται ο φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες, ο τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια), ο περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και ο περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο.
Αλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού: στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται τα ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα, όπως π.χ. τα πάρκα περιπέτειας, τα πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks) κ.ά.