Με διψήφια αύξηση των προκρατήσεων από τη βρετανική αγορά για το 2018, επιστρέφουν από το Λονδίνο και τη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού (World Travel Market –WTM) οι έλληνες εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου. Συγκεκριμένα, οι έως τώρα εκτιμήσεις για την πορεία των τουριστικών κρατήσεων της επόμενης τουριστικής περιόδου από την Αγγλία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, κάνουν λόγο για αύξηση 12% έως 15% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο πρόκειται για αύξηση που θα είναι δύσκολο να εξυπηρετηθεί, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσιμες κλίνες στους δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως κατά την «υψηλή περίοδο»! Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων και τις υψηλές τιμές της Ισπανίας, στα συνεχιζόμενα προβλήματα της Τουρκίας και στο αυξημένο ενδιαφέρον των Βρετανών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Τη διψήφια αύξηση των προκρατήσεων από την Αγγλία επιβεβαίωσε και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, εκφράζοντας τη γενικότερη αισιοδοξία της για την τουριστική περίοδο του 2018.

Φιλοξενώντας πάνω από 180 χώρες και 5.000 εκθέτες, η WTM συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις διεθνώς και θεωρείται προπομπός για τις τάσεις που θα καταγραφούν την επόμενη τουριστική χρονιά.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη βρετανική αγορά εξέφρασε χθες στο περιθώριο της έκθεσης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος αναφερόμενος συνολικά στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού, τόνισε ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην ανταγωνιστικότητά του. Ανέφερε επίσης ότι η μέχρι στιγμής εικόνα των κρατήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, κάτι που επιβεβαιώνει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια των τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.