Καθοριστικές αποφάσεις για το κρίσιμο ζήτημα της διενέργειας των πλειστηριασμών, που συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να λάβουν άμεσα –πιθανότατα εντός της ημέρας –οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι με βάση την πρόσφατη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου καλείται κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν τα μέλη του υπό τον πρόεδρό τους Γιώργο Ρούσκα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.
Πρωτοβουλίες
Κατά τη διάρκεια της ευρείας αυτής σύσκεψης ανακοινώθηκε εκ μέρους των κυβερνητικών παραγόντων η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων, αλλά και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών, που αποτελεί προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης και ήδη η καθυστέρηση τους αποτελεί αιτία για υποδείξεις από την πλευρά των θεσμών. Μάλιστα η κυβέρνηση χθες υπό την πίεση της κατάστασης αυτής, μετά την σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών με τους συμβολαιογράφους, δήλωνε μέσω κύκλων της ότι «η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων». Δήλωση που, βεβαίως, κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ του τύπου «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»!
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, με το δεδομένο ότι έχουν οριστεί και οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τις 29 Νοεμβρίου οπότε αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος, θα κινηθούν όπως έγινε γνωστό σε δύο άξονες.
Πιο αυστηρό πλαίσιο
Σχεδιάζεται η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε για σειρά συγκεκριμένων αδικημάτων, όπως είναι η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, να προβλέπεται η άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης και να μην απαιτείται η υποβολή έγκλησης όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, οι θεσμοί προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία μετά και την τελευταία απόφαση του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους έως τα τέλη του 2017 έχουν προτείνει την ανάθεση της αρμοδιότητας των πλειστηριασμών στους ειρηνοδίκες, σύστημα που ισχύει στη Γερμανία, ενώ εναλλακτικά η σχετική αρμοδιότητα θα μπορούσε να ανατεθεί σε υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως ισχύει στην Ισπανία.