Αυξάνονται κι άλλο οι πιέσεις της Γερμανίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να σταματήσει την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί σήμερα.

Στην ετήσια έκθεσή τους οι πέντε γερμανοί σοφοί-σύμβουλοι του Βερολίνου επί οικονομικών θεμάτων, προειδοποίησαν ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δημιουργεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών στις αγορές.

Τα πέντε μέλη του συμβουλίου ειδικών της Γερμανίας επί οικονομικών θεμάτων έρχονται να προστεθούν σε σειρά γερμανών οικονομολόγων, πολιτικών και τραπεζιτών που έχουν ασκήσει στο παρελθόν κριτική στον Μάριο Ντράγκι επειδή δεν έχει αρχίσει να κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Η Γερμανία θα επιθυμούσε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική για μια σειρά από λόγους. Καταρχήν οι Γερμανοί συνηθίζουν να αποταμιεύουν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους είτε σε ατομικό είτε σε θεσμικό επίπεδο –ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. –και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ σημαίνουν μηδενικές αποδόσεις στις καταθέσεις αυτές. Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν δεχτεί επίσης πλήγμα στα οικονομικά τους αποτελέσματα επειδή τα πολύ χαμηλά επιτόκια δεν τους επιτρέπουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Επίσης η Γερμανία φοβάται παραδοσιακά μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού και τώρα που οι τιμές έχουν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να ενισχύονται θα ήθελαν να αποφύγουν τον κίνδυνο αυτόν. Την ίδια στιγμή, η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με πιο γοργούς ρυθμούς από οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως είναι για παράδειγμα οι χώρες της Νότιας Ευρώπης. «Η ΕΚΤ θα πρέπει σύντομα να μειώσει τις αγορές» κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης και «να τις τελειώσει νωρίτερα» από ό,τι έχει προγραμματιστεί, ανέφεραν επίσης οι σύμβουλοι της Ανγκελα Μέρκελ.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι ωφελεί σήμερα σημαντικά χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού τους από τις διεθνείς αγορές. Από την πολιτική αυτή μειώνεται και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, το οποίο όμως είναι ήδη πολύ μικρό αφού τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων διαμορφώνονται σήμερα αρκετά κάτω από το 1%.

Οι εξελίξεις στην πορεία των επιτοκίων στις αγορές «δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει σημαντικά πιο περιοριστική νομισματική πολιτική για να προσαρμοστεί στις μακροοικονομικές εξελίξεις», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην έκθεσή τους οι πέντε σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης για οικονομικά θέματα. Οι πέντε σοφοί αναθεώρησαν ακόμη προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας σε 2% φέτος και 2,2% το 2018. Οι ίδιοι ανέφεραν ακόμη ότι η γερμανική οικονομία, που είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, βρίσκεται ενώπιον κύκλου εκρηκτικής ανάπτυξης, όπως τη χαρακτήρισαν.