Η μεγάλη κοροϊδία των συνταξιούχων συνεχίζεται από την κυβέρνηση, η οποία με παρεμβάσεις-μπαλώματα προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πρωτοφανείς περικοπές που έχει επιβάλει και τη συνεχή διάψευση των υποσχέσεών της. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής κοροϊδίας είναι ότι ακόμη και στις συντάξεις χηρείας η «διόρθωση» που έγινε –με την πρόσφατη τροπολογία –δεν αλλάζει τον πυρήνα της «βάναυσης» ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου και προκαλεί έντονες αντιδράσεις αφού:
1. Παραμένει το ηλικιακό όριο των 55 ετών για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου στις/στους χήρες/ους.
2. Πέφτει το ποσοστό των συντάξεων θανάτου από το 70% στο 50%, στερώντας από χήρες/ους και τις οικογένειές τους τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
3. Σε περίπτωση που οι χήρες (κυρίως) είναι κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για μία τριετία και μετά αυτή διακόπτεται εφ’ όρου ζωής, χωρίς έστω να λαμβάνουν τις καταβαλλόμενες εισφορές του θανόντος στο κράτος.
Η τροπολογία για τις/τους χήρες/ους, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπει τα εξής:
n Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τη/τον χήρα/χήρο και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
n Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
n Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα, σε κάθε τέκνο ξεχωριστά, άλλως το ανωτέρω ποσό της σύνταξης επιμερίζεται στα περισσότερα τέκνα.
n Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
n Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησής της κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Με αφορμή την τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας, ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, αφού δεν έγινε καν προσπάθεια επίλυσης των βασικών και αδιαπραγμάτευτων αιτημάτων του, που δεν είναι άλλα από την άρση των ηλικιακών κριτηρίων κατάργησης των συντάξεων χηρείας και την επαναφορά του 70% του ποσοστού χορήγησης της σύνταξης του εκλιπόντος. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, συνεχίζει να συμπεριφέρεται στις χήρες και τα ορφανά με υποτιμητικό και αναξιοπρεπή τρόπο, τονίζει ο Σύλλογος.
«ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ». Την ίδια ώρα, ως εμπαιγμό των συνταξιούχων χαρακτηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) τα τραγελαφικά διαδραματιζόμενα ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Ενώ ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Δημήτρης Τσακίρης διαβεβαίωνε ότι τα ποσά θα πιστωθούν τέλη Νοεμβρίου του 2017 με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «θα επιστραφούν τη χρονική στιγμή που το υπουργείο θα αποφασίσει και θα οργανώσει». Από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι λάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή 1,9 εκατ. συνταξιούχοι με συντάξεις χαμηλότερες των 1.000 ευρώ, πρέπει να περιμένει να πάρει πίσω ανάξια λόγου ποσά, της τάξης των 10 ευρώ. Μόνο 100.000 συνταξιούχοι, κυρίως από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΤΕΒΕ, θα πρέπει να περιμένουν σεβαστά ποσά, έως και 3.000 ευρώ.
Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, από τις τελευταίες παλινδρομήσεις διαφαίνεται ότι επιχειρείται σκόπιμα χρονική παρέκκλιση, με στόχο την παραγραφή χρονικών διαστημάτων διεκδίκησης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΕΝΔΙΣΥ ζητά οι συνταξιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις με υπολογισμένα τα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, κάτι που διασφαλίζει ότι το διάστημα δεν θα παραγραφεί. Παράλληλα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά πολιτική δέσμευση περί μη παραγραφής χρονικών διαστημάτων. Ζητά να τελειώνουν ο περαιτέρω εμπαιγμός και τα επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων και άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από την ημερομηνία εφαρμογής των μνημονιακών νόμων, δεδομένου ότι ο 4387/16 ορίζει επιτέλους το καταβαλλόμενο ποσό. Η μη άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τους αρμόδια υπευθύνους αποτελεί παράβαση καθήκοντος και διώκεται ποινικά.
ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ. Το νέο «επεισόδιο» με τον εμπαιγμό των συνταξιούχων ήρθε με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση να χορηγείται προσωρινή σύνταξη στο 80% της οριστικής (από 50% που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου). Το τραγελαφικό στην υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης οριστικών συντάξεων ώστε να υπολογιστούν οι προσωρινές. Αλλωστε, για την έκδοση της προσωρινής ακολουθείται από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ η ίδια μέθοδος όπως και για την έκδοση των οριστικών. Σήμερα είναι «παγωμένες» πάνω από 300.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, κόστους άνω των 3 δισ. ευρώ.
«Είναι απαράδεκτη η μεθόδευση με τις προσωρινές συντάξεις» τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος. Δεν εκδίδονται οριστικές συντάξεις και προσπαθούν να ξεγελάσουν τους ασφαλισμένους με την αύξηση του ποσού της προσωρινής για την κύρια σύνταξη, αφού –όπως επισημαίνει ο ίδιος –«για τις επικουρικές συντάξεις δεν εκδίδονται προσωρινές».