Το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (International Oil Pollution Compensation – IOPC), ενέκρινε την πληρωμή αποζημιώσεων, όσων πιστεύουν πως ζημιώθηκαν οικονομικά, από την ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ.Ζώνη ΙΙ».

Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν θα πρέπει να προγραμματίσουν συναντήσεις ώστε να συζητηθούν οι αξιώσεις κατά τις ώρες λειτουργίας του γραφείου στην οδό Σκουζέ 26 στον Πειραιά στον 4ο όροφο από τις 09:00 το πρωί έως 15:00μμ από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου έχει δημιουργήσει σχετική ηλεκτρονική σελίδα πληροφοριών για τους αιτούντες. Η σελίδα (www.iopcfunds.org/agia-zoni-ii-claimants) παρέχει τα έντυπα των αξιώσεων, όπως και λεπτομερείς οδηγίες της διαδικασίας για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων για τις αξιώσεις που θα προκύψουν από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ Ζώνη ΙΙ», στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή συμφώνησε στη δημιουργία ενός Ταμείου Μεγάλων Αξιώσεων για το εν λόγω περιστατικό, από το οποίο αρχικά θα διατεθούν 26 εκατομμύρια λίρες, ενώ άλλα 25 εκατομμύρια θα διατεθούν εντός του 2018.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα επιτραπεί η ταχεία καταβολή αποζημίωσης σε δικαιούμενους παθόντες. Παρόλα αυτά, η ταχύτητα με την οποία θα διεκπεραιώνονται οι αξιώσεις θα εξαρτηθεί, από το εάν οι αιτούντες ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες διεκδίκησης των απαιτήσεων του Ταμείου IOPC, όπως αυτές αναφέρονται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα.