Η απόσυρση του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου για τον χρόνο εργασίας των υγειονομικών, με το οποίο θα ενοποιούνταν οι προϋπολογισμοί της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, δεν εμπόδισε την καυστική τοποθέτηση του Αδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή, ο οποίος κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για «δωράκι» στις μεγάλες πολυεθνικές.

Ειδικότερα, το επίμαχο άρθρο 14 όριζε ότι ο υπολογισμός και η επιβολή του ποσού επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από 1/1/2017 γίνεται ενιαία με τον υπολογισμό του ποσού επιστροφής για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Με τον τρόπο αυτό – σύμφωνα με στελέχη του κλάδου – η μεγάλη υπέρβαση της πρώτης κρυβόταν επιμελώς μέσα στη δεύτερη. Ετσι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η εφαρμογή του μέτρου θα έπληττε φαρμακευτικές επιχειρήσεις (ελληνικές και ξένες), οι οποίες δεν έχουν νοσοκομειακά φάρμακα.

Ειδικότερα, ο Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες θα «κέρδιζαν» από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση 70 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι «χαίρομαι που αποσύρατε το άρθρο 14».

«ΑΔΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ…» Απαντώντας ο Παύλος Πολάκης αναφορικά με το clawback σημείωσε ότι «το άρθρο αυτό κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ στις ξένες φαρμακοβιομηχανίες, το ξέρουμε ότι το μέτρο είναι άδικο, αλλά είμαστε ακόμα σε Μνημόνια και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Σημειώνεται πάντως ότι τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) όσο και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό και ζήτησαν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου.

Τελικά ο υπουργός Υγείας… έσβησε τη διάταξη προκειμένου να γίνει διαβούλευση, με τον ίδιο να επισημαίνει ωστόσο ότι θέμα πρέπει να διευθετηθεί.