Το νομοσχέδιο που φέρνει ριζικές αλλαγές στο ωράριο των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου και την αντιπολίτευση έλαβε το πράσινο φως από τη Βουλή χτες αργά το απόγευμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί καταστροφολογική τακτική, βοηθούντων όπως είπε και μερικών συνδικαλιστικών φορέων. «Δεκατρείς μέρες συνεχόμενα εφημέρευα ως χειρουργός στη Νίκαια. Ηταν ένα από τα χιλιάδες επεισόδια που ώθησαν τους γιατρούς να ζητάνε ανθρώπινα ωράρια. Πότε, λοιπόν, υπήρχε εργασιακή εξαθλίωση; Τότε ή σήμερα, που προσπαθούμε να εξανθρωπίσουμε το σύστημα;» ανέφερε.
Στην αντίπερα όχθη, οι νοσοκομειακοί γιατροί επιμένουν ότι ο νέος νόμος οδηγεί σε εξίσου εξαντλητικά ωράρια. Ειδικότερα, ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών είναι πλέον 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες.
Ομως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές.
Την αντίθεσή του εκφράζει ο κλάδος και για την εφεύρεση του «opt – out» από την ηγεσία του υπουργείου. Ειδικότερα, ο νόμος επιτρέπει την υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας –48 ώρες –στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των 60 ωρών εφόσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο γιατρός και υπογράφει την ατομική σύμβαση εξαίρεσης για τρία χρόνια. Μάλιστα, οι γιατροί επιμένουν ότι οι τριετείς προσωρινές ρήτρες είναιπροπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου.
Εν τω μεταξύ, η χτεσινή καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τη διακοπή λειτουργίας κλινικών σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας αποδεικνύει τη γύμνια του ΕΣΥ σε προσωπικό, ιδίως στην περιφέρεια.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία επικαλείται έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου Νάουσας βάσει του οποίου «η παθολογική και χειρουργική κλινική κλείνει για πολλές ημέρες τον μήνα Νοέμβρη».
Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας «στο Διδυμότειχο, στη Φλώρινα, στη Λευκάδα, στην Αμφισσα, στη Λαμία, στο Μεσολόγγι, στην Αμαλιάδα, στην Κυπαρισσία, στα νοσοκομεία των νησιών και σε πολλά άλλα».
Δεδομένου δε –όπως καταγγέλλει –ότι πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα (ειδικά στην περιφέρεια) εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών ή οι κλινικές τους καλύπτονται στην καλύτερη των περιπτώσεων από έναν ή δύο γιατρούς, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι «οι εναπομείναντες ιατροί θα αναγκάζονται από τον διοικητή να δουλεύουν νυχθημερόν χωρίς να πληρώνονται».
Το θέμα της υποστελέχωσης στο ΕΣΥ ανέδειξε χτες στη Βουλή και ο βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρισας Κωνσταντίνος Μπαργιώτας θίγοντας παράλληλα το ζήτημα των εφημεριών ετοιμότητας, που πλέον δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
Το καταλαβαίνουν, το ξέρουν. Ξέρουν ότι από αύριο σε πολλές περιπτώσεις θα παίρνουν λιγότερα λεφτά, κακώς –γιατί παίρνουν ελάχιστα –, για να κάνουν το ίδιο εφημεριακό έργο και σε πολλές περιπτώσεις χειρότερο γιατί η κατάσταση είναι τέτοια και δεν μπορεί να λυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε πως «το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά μια ντρίπλα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τους γιατρούς».
Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωδικαστήριο έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ στη χώρα μας για την καταπάτηση του 48ώρου, ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας (τακτικό ωράριο και εφημερίες)των γιατρών. Ωστόσο, με τον νέο νόμο η κυβέρνηση αναμένεται να απαλλαγεί.
Οπως το λάδι στη φωτιά, έτσι και οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη –ενόσω μαίνεται η κόντρα για το ωράριο –ότι οκτώ στους δέκα γιατρούς παίρνουν φακελάκι έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη κατέληξε στο αυθαίρετο –όπως τον κατηγορούν οι γιατροί –συμπέρασμα ότι το 60% των λειτουργών του Ιπποκράτη δέχεται χρήματα από τους ασθενείς εάν του τα προσφέρουν και το 20% δεν αγγίζει τον ασθενή αν δεν πάρει χρήματα.
Μάλιστα, χτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ένα 24ωρο μετά τη σφοδρή κόντρα του Γιώργου Πατούλη και του Παύλου Πολάκη στη Βουλή σχετικά με τον χρηματισμό του κλάδου) έκανε αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για ανυπόστατες και συκοφαντικές δηλώσεις.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επιμένει ότι «η επίθεση στους γιατρούς του ΕΣΥ έγινε εκ του πονηρού για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών που οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα».
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «οι συγκεκριμένες δηλώσεις προσβάλλουν βάναυσα το ιατρικό σώμα, πλήττουν την εμπιστοσύνη των ασθενών και τορπιλίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των δημόσιων νοσοκομείων».
Επιπλέον, ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας περιγράφει μία διαφορετική εικόνα για τον κλάδο επιμένοντας ότι η ανεργία πλήττει τους γιατρούς, με αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη μετανάστευση ειδικευόμενων και ειδικευμένων επιστημόνων στο εξωτερικό.