Τώρα στη διακοπή του πρωταθλήματος, οι ελληνικές ομάδες, μαζί με όλα τα άλλα, να μην ξεχάσουν να αγαπήσουν και την επίθεσή τους.

Υπερβολικό; Κάθε άλλο. Γιατί αν δούμε τη διαδρομή των τελευταίων εβδομάδων, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι άμυνες προσφέρουν λόγους για να ανθίζουν τα χαμόγελα, ενώ οι επιθέσεις σημειώνουν γκολ με το σταγονόμετρο. Υπάρχουν δε πλείστες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω και καλό είναι να τις εξετάσουμε.

Ευρώπη

Η ΑΕΚ έφερε δύο 0-0 κόντρα στην πάλαι ποτέ κραταιά Μίλαν (έχοντας κορυφαίο τον Ανέστη), την ομάδα που αναμφισβήτητα έχει ισχυρό όνομα στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Και ο Ολυμπιακός είδε να σταματά την Μπαρτσελόνα, επίσης με 0-0. Με τον Προτό να ξεχωρίζει. Τι συνάγεται; Οι μεγάλες χαρές και οι γιορτές έρχονται όταν κρατάμε τους αντιπάλους μακριά από την περιοχή και τους επιθετικούς στο μηδέν. Τότε ναι, πανηγυρίζουμε λες και έχουμε νικήσει, λες και έχουμε καταγάγει κάποια σημαντική νίκη. Οι επιθέσεις μπορεί να αποδεικνύονται άσφαιρες, όταν όμως η άμυνα κρατά χαρακτήρα, ποιος μας πιάνει. Τι αξία θα είχαν, άλλωστε, τα όνειρά μας χωρίς τις μικρές νοθείες τους… Αυτές είναι όταν βαυκαλιζόμαστε ότι καλπάζουμε από θρίαμβο σε θρίαμβο.

Ντέρμπι

Μήπως, όμως, δεν προκύπτει κάτι αντίστοιχο και στα ελληνικά ντέρμπι; Με φωτεινή εξαίρεση το 3-2 της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό, τα υπόλοιπα έχουν βγει από φωτοτυπία! Με 1-0 επικράτησε ο Ολυμπιακός του ΠΑΟΚ, με το ίδιο σκορ ο ΠΑΟ του Ολυμπιακού και επίσης με 1-0 νίκησε η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ στο πιο πρόσφατο από τα δυνατά ματς της Λίγκας. Δεν είναι πως κάποιοι δεν προσπάθησαν ή δεν ήθελαν. Απλά, οι ομάδες έχουν γαλουχηθεί κυρίως με τη λογική της δύναμης, του πάθους και της αυτοθυσίας, έστω όταν βάζουν ένα γκολ, κοιτούν μετά πώς θα διαφυλάξουν τα νώτα τους. Το αντικρίζουμε και στα ευρωπαϊκά ραντεβού, όσα ξεχειλίζουν από δυναμισμό και παίκτες που καταθέτουν αυτοπεποίθηση. Είναι χαρακτηριστικό του ποδοσφαίρου μας η καλή αμυντική λειτουργία και η ελλιπής δημιουργία στο επιθετικό κομμάτι. Ας συμβιβαστούμε. Αλλωστε, ακόμη και ερωτευμένοι ζητούν ενίοτε από το έτερον ήμισυ «να αγαπήσεις τα ελαττώματά μου, μην περιμένεις ν’ αλλάξω. Να μ’ αγαπάς όπως είμαι». Είναι φανερό ότι το εγχώριο ποδόσφαιρο μόνο περιστασιακά θα φορέσει άλλη μάσκα και θα δείξει επιθετικές τάσεις.

Επένδυση

Συνεπώς, τα εκάστοτε πλεονεκτήματα πρέπει αναφανδόν να μετατρέπονται σε αδιαμφισβήτητα όπλα. Τέτοια είναι η έφεση στο αμυντικό παιχνίδι και η σωστή αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων. Εστω κι αν κάποιες φορές πάμε στο άλλο άκρο, ξεπερνάμε τα όρια και πανηγυρίζουμε χωρίς μέτρο.