Κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους εντός του 2017, με μεγαλύτερη έκπτωση για τους αδύναμους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη κρίση, πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 4ου Προσυνεδρίου στο Ηράκλειο Κρήτης ως ένα κομμάτι του μερίσματος που θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο κοινωνικό σύνολο.

Το υπερπλεόνασμα, όπως σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ, θα πρέπει να κατευθυνθεί κυρίως στα χαμηλότερα στρώματα, τους μακροχρόνια ανέργους και τους συνταξιούχους. Μάλιστα, προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρθει στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας.

Η προφανής στόχευση της ηγεσίας της Πειραιώς ήταν να καταδειχθεί –και πάλι –στους πολίτες πως η ΝΔ δίνει πολύ μεγάλο βάρος σε όσους έχουν υποφέρει περισσότερο από την κρίση και κυρίως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε με έμφαση πως η κυβέρνηση «είναι υποχρεωμένη να δώσει πίσω στους πολίτες τουλάχιστον ένα μέρος από αυτό που τους έκλεψε».

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΝΔ για το υπερπλεόνασμα είναι να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ με τρόπο ώστε αυτή να ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Ελληνες. «Προτείνουμε όσοι το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ να έχουν μείωση 30%, όσοι καταβάλουν μέχρι 1.500 ευρώ να τους επιστραφεί το 20% και όσοι πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ να έχουν μείωση 10%» τόνισε από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, προτείνεται να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους, τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ με ειδική πρόβλεψη το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακόμη, η ΝΔ ζητάει από την κυβέρνηση να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως σε όσους το κράτος οφείλει συντάξεις.

«ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ». Μολονότι το θέμα του Προσυνεδρίου αφορούσε την επιχειρηματικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας, επιδίωξη της ΝΔ ήταν να δείξει πως βρίσκεται στο πλευρό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ετσι, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα που η Πειραιώς έχει ονομάσει «δεύτερη ευκαιρία» και έχει στόχο την ελάφρυνση των υγιών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πνίγονται από χρέη σε τράπεζες, Εφορία και αντιμετωπίζουν –υπογράμμισε –την απίστευτη γραφειοκρατία που επέλεξε ως λύση η κυβέρνηση. «Ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας αισθάνεται ότι γονατίζει» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πώς θα πετύχει την ανακούφισή τους η ΝΔ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τα δύο βήματα που κρίνει απαραίτητα: το πρώτο, είπε, είναι οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες. Για το δεύτερο, ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε και το σχέδιο της ΝΔ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο θα στηρίζεται μεταξύ άλλων στη μείωση της φορολογίας. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να εξηγήσει την ποιοτική διαφορά της ΝΔ σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «οι πολίτες περιμένουν από εμάς σχέδιο για να γίνει η ζωή τους καλύτερη». Και πρόσθεσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι προσανατολισμένη στην επιχειρηματικότητα διότι «αν δεν πάρει μπροστά η ιδιωτική οικονομία, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας». Μάλιστα, για τη νέα και δυναμική επιχειρηματικότητα σημείωσε πως η ΝΔ προτείνει ειδικά φορολογικά κίνητρα.