Το μεγάλο στοίχημα του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (που διεξάγεται την Κυριακή) παραπέμπει στο… μέλλον.

Οι περίπου 51.000 συμμετέχοντες στη διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ (περιλαμβάνονται και αυτοί που θα τρέξουν στο δεκάρι, στα δύο πεντάρια, πρωινό και απογευματινό, στο τριάρι του Run Greece και στα 1.200 μέτρα των ΑμεΑ και των παιδιών) αποτελούν πλέον το ταβάνι. Και ιδιαίτερα οι 19.000 που συμμετέχουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Οι υποδομές που υπάρχουν στον Μαραθώνα, στον χώρο της αφετηρίας, δεν είναι ικανές πλέον να φιλοξενήσουν άλλους υποψήφιους δρομείς με αποτέλεσμα αυτό το δρομικό εγχείρημα που έχει γιγαντωθεί στη χώρα να μην μπορεί να επεκταθεί άλλο!

«Οι αγώνες μας εξάντλησαν τα όριά τους. Με τις σημερινές δομές δεν είναι δυνατόν να υποδεχθούμε περισσότερους δρομείς. Είναι άδικο για τη διοργάνωση και για όλους μας. Θεωρούμε πως έχουμε κάνει αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε, αναδεικνύοντας τον αγώνα ως ένα μεγάλο γεγονός, αν θέλουμε όμως να συνεχίσει να αναπτύσσεται, τότε πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει να εντάξει τον Μαραθώνιο στις προτεραιότητές της. Απαιτούνται αλλαγές στην αφετηρία, προκειμένου να υποδεχθεί περισσότερους δρομείς, καθώς και πρόσθετες οδεύσεις. Θέλω να ελπίζω πως η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας προσφέρει στον ΣΕΓΑΣ μεγάλο οικονομικό όφελος, με το οποίο αναπληρώνουμε το κενό της Πολιτείας και μπορούμε να στηρίζουμε τον υψηλό αθλητισμό και τις υπόλοιπες δράσεις μας. Παράλληλα προσφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στο κράτος, βοηθάει τον τουρισμό. Δικό μας χρέος ήταν να καταθέσουμε τις απαραίτητες μελέτες, τώρα πλέον είναι χρέος της πολιτείας να κάνει αυτά που πρέπει προκειμένου στον Μαραθώνιο να συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια περισσότεροι από 30.000 δρομείς» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, με την Περιφέρεια και τον δήμαρχο Μαραθώνα να δηλώνουν έτοιμοι εφόσον η πολιτεία πει το «ναι».

Η γιορτή ξεκινά απόψε, στο περίφημο γκαλά της AIMS, με τη βράβευση των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων του κόσμου του 2017 στο Μέγαρο Μουσικής και κορυφώνεται με το αγωνιστικό κομμάτι την Κυριακή.

Οι περσινοί νικητές του πανελληνίου πρωταθλήματος, Ουρανία Ρεμπούλη και Χριστόφορος Μερούσης, θέλουν να επαναλάβουν τον θρίαμβό τους (ο χιώτης δρομέας για 5η συνεχόμενη χρονιά!), ενώ από τους 16 ελίτ αθλητές ξεχωρίζουν η Κενυάτισσα Νάνσι Ζεμπίτσι Αρουσέι και ο Μαροκινός Αμπελχρίμ Μπούμπκερ.