Μικρός το δέμας, μα συνάμα τεράστιος. Σουλούπι ατίθασο, αλλά συγχρόνως γοητευτικό. Μαλλί «αλήτικο», χωρίς όμως να λείπει η στέκα. Τίποτε πάνω του δεν είναι προσεγμένο. Μια ατημέλητη φιγούρα, θαρρείς βγαλμένη απ’ τις σελίδες κόμικ περασμένου αιώνα. Θα μπορούσε κάλλιστα να παίζει σε… ξερά γήπεδα πριν από τριάντα χρόνια. Τι άλλο να πεις για να τον περιγράψεις. Αρκούν λίγες λέξεις, όπως και ο τίτλος του βιβλίου. «Ο γιος του πολέμου». Τη δική του άπονη ζωή άλλωστε περιγράφει.

Για να μην τον αδικούμε όμως, ας εστιάσουμε και σ’ έναν ποδοσφαιρικό εγκέφαλο με δυσεύρετο δείκτη ευφυΐας.

Ο Λούκα Μόντριτς, λοιπόν, δεν είναι ο αψεγάδιαστος σταρ όπως ο συμπαίκτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλντο. Είναι ωστόσο η μεγάλη απειλή για την εθνική μας ομάδα στην «αρένα» του Μάξιμιρ, στον πρώτο αγώνα μπαράζ Κροατίας – Ελλάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Τα ποντάρουν όλα πάνω του

Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός Μίκαελ Σκίμπε καλείται να βρει τρόπους για την αντιμετώπιση του σουπερστάρ της Ρεάλ Μαδρίτης. Δύσκολη αλλά παράλληλα και κομβικής σημασίας αποστολή, στην προσπάθεια να πάρει η Εθνική μας ένα καλό αποτέλεσμα.

Από τη δική τους πλευρά οι Κροάτες περιμένουν τα πάντα από τον 32χρονο μέσο. Κι όταν λέμε «τα πάντα», δεν υπάρχουν «εκπτώσεις». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Κροατίας Ζλάτκο Ντάλιτς ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι από τα κέφια του Μόντριτς εξαρτάται η εικόνα της ομάδας του. Είναι λοιπόν λογικό η Κροατία να παίζει τα ρέστα της πάνω στον διεθνή άσο των Μερένχες.

Αγωνία για τον Μάντζουκιτς

Ο προπονητής των γηπεδούχων έχει πάντως έναν «πονοκέφαλο» λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του μεγάλου αγώνα. Οι ενοχλήσεις που εξακολουθεί να αισθάνεται ο Μάριο Μάντζουκιτς καθιστούν αμφίβολη τη συμμετοχή τού 31χρονου φορ στην αποψινή αναμέτρηση. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα για τους Κροάτες. Κανείς μέχρι αργά το βράδυ δεν μπορούσε να πει με σιγουριά αν ο στράικερ της Γιουβέντους θα καταφέρει να δώσει το «παρών».

Το πιθανότερο σχήμα για την αντίπαλο της Εθνικής μας είναι το ακόλουθο: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μπράνταριτς, Κράμαριτς, Μόντριτς, Πέρισιτς και (πιθανότατα) Μάντζουκιτς.

Προκλητική δήλωση Ρέμπιτς

Οι Κροάτες θα γεμίσουν απόψε το Μάξιμιρ για να ενισχύσουν την εθνική τους ομάδα και είναι σίγουρο πως το κλίμα για την Εθνική μας δεν θα είναι φιλικό. Αυτός όμως που ξεπέρασε τα όρια με τη στάση του δεν ήταν κάποιος κροάτης οπαδός, αλλά παίκτης. Ο λόγος για τον Αντε Ρέμπιτς, ο οποίος είπε «οι Ελληνες είναι βρώμικοι. Τους αρέσει να προκαλούν όταν παίζουν με την εθνική τους ομάδα».