Οι λάτρεις των αριθμών και της στατιστικής έχουν καταφέρει να τρυπώσουν τα τελευταία χρόνια στα ποδοσφαιρικά «χωράφια». Βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρόν για να επεκταθούν απ’ τα παρκέ στο χορτάρι και όλα πλέον έχουν εξήγηση.

Μαθηματική βεβαίως βεβαίως, έστω και αν τούτη η προσέγγιση μπορεί να βγάλει off ποδοσφαιρικούς κανόνες που μάθαμε στα μικράτα μας. Ναι, σ’ εκείνα τα χρόνια που τα γόνατα μάτωναν στα ξερά αυτοσχέδια γήπεδα. Αρκετά όμως με τις αναμνήσεις, πίσω στους αριθμούς μας. Γιατί λένε την αλήθεια.

Η αλήθεια των αριθμών

Παρατηρώντας λοιπόν μέσα απ’ τον μαγικό κόσμο των numbers τη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, δεν μπορεί να μη σταθεί κάποιος στις εκτός έδρας επιδόσεις της ομάδας του Λουτσέσκου.

Κι εδώ οι αριθμοί πραγματικά τα λένε όλα. Είναι αποκαλυπτικοί και συνάμα φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος για τον Δικέφαλο του Βορρά. Πρόβλημα δυσεπίλυτο που χωρίς αμφιβολία προκάλεσε και τους τελευταίους κλυδωνισμούς, μετά το ναυάγιο του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Η γλώσσα των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για την «απώλεια στήριξης» που βιώνει ο ΠΑΟΚ, όταν απομακρύνεται απ’ την Τούμπα.

Πέντε ματς μακριά απ’ το σπίτι του και νίκη καμία. Ισοπαλίες τρεις και δύο ήττες στα ματς που «έκαιγαν», απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Η δικαιολογία φέτος όμως δεν αφορά μόνο τις επισκέψεις στην Αθήνα.

Η πρωτεύουσα παραμένει βέβαια στο κάδρο (ήττες σε Γ. Καραϊσκάκης και ΟΑΚΑ, ισοπαλία στη Ριζούπολη), αλλά προέκυψαν και θέματα στη Λιβαδειά, μα και στη Λάρισα.

Το… μονάκριβο γκολ

Στη σκέψη των πέντε συνεχόμενων εκτός έδρας αγώνων χωρίς νίκη, εύλογα κάποιος θ’ αναρωτηθεί: Μπορεί να σπάσει και ρεκόρ; Αυτό μάλλον δεν… κινδυνεύει καθώς τη σεζόν 1985-1986 ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πετύχει ούτε μία εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα! Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως μετά το αποτέλεσμα κόντρα στην ΑΕΚ ο Δικέφαλος γύρισε είκοσι χρόνια πίσω.

Θυμήθηκε «σελίδες» που δεν του είναι ευχάριστες, καθώς τη σεζόν 1996-1997 είχε σημειώσει ένα μόλις γκολ στα πέντε πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια του.

Ενα έχει πετύχει και φέτος, με τον Μάτος να βρίσκει δίχτυα στη Λάρισα. Χρήζει ιδιαίτερης μνείας πως ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει πετύχει δεύτερο γκολ σε εκτός έδρας παιχνίδι της φετινής Λίγκας. Και απίστευτο και αληθινό. Την αγωνιστική περίοδο 2008-2009, ο ΠΑΟΚ έμεινε εννιά συνεχόμενα εκτός έδρας ματς χωρίς νίκη και στην Τούμπα «ξορκίζουν το κακό». Ο καμβάς των εκτός έδρας αγώνων δεν αποτυπώνει φυσικά αυτό που θα επιθυμούσε ο Λουτσέσκου. Η αδυναμία του Δικεφάλου να βρει ταυτότητα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και ο Ρουμάνος ξέρει καλά πως το θέμα δεν είναι μόνο αγωνιστικό. Παίζει και η ψυχολογία «μπάλα». Οχι μόνο οι αριθμοί.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, επειδή έχει εκμεταλλευτεί την έδρα του. Ολοι όμως γνωρίζουν πως για να κατακτήσει μια ομάδα την κορυφή χρειάζεται κι εκτός έδρας νίκες. Κι αυτές αγνοούνται για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Οσα αναφέραμε στον πρόλογο για την αξία των αριθμών και της εφαρμογής τους στο χορτάρι αποδεικνύουν γιατί ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας χάνει και τ’ αβγά και τα πασχάλια. Η συνέχεια επί της οθόνης. Και στην ιστορική πλατεία της Νέας Σμύρνης, βεβαίως βεβαίως.