Η επική πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Μπάσκετ (αποκλείοντας τον μόνιμο φιναλίστ για 13 συναπτά έτη, με 11 κατακτήσεις σε αυτό το διάστημα, Παναθηναϊκό) και η αναμενόμενη πρόκριση του Ολυμπιακού επί του Αρη συνθέτουν ένα ζευγάρι από τα παλιά.

Είναι ένας τελικός δύο εποχών, θα μπορούσαμε να πούμε, αφού από το μακρινό 1980 που οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί σε τελικό Κυπέλλου με Γιατζόγλου και Καστρινάκη μεταξύ άλλων ο Ολυμπιακός, με Γκούμα και Γιαννουζάκο η ΑΕΚ (σε ανοιχτό γήπεδο τότε!), έχουν αλλάξει πολλά στη χώρα μας.

Ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ Σωτήρης Μανωλόπουλος ήταν μόλις 10 χρονών τότε και ο ομόλογός του στον Ολυμπιακό Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν 13, ενώ φυσικά κανείς από τους παίκτες που θα αγωνιστούν δεν είχε καν γεννηθεί (δύο χρόνια μετά ήρθε στον κόσμο ο Βασίλης Σπανούλης).

Είναι η χρονιά (1980) που ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη θέση του στην πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο Γεώργιος Ράλλης.

Είναι η εποχή των μεγάλων εμπρησμών σε πολυκαταστήματα της Αθήνας.

Αρχικά, το Μινιόν και ο Κατράντζος τυλίγονται στις φλόγες, ενώ τους επόμενους μήνες ακολούθησαν νέες εμπρηστικές επιθέσεις στα πολυκαταστήματα Κλαουδάτος, Ατενέ, Δραγώνας και Λαμπρόπουλος.

Στα αθλητικά ο Στέλιος Μυγιάκης χαρίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο (έπειτα από 20 χρόνια) στην Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στη Μόσχα και την ελληνορωμαϊκή πάλη. Ενώ η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης, στο Euro του 1980 στην Ιταλία (στο νεοσύστατο φορμάτ με οκτώ εθνικές ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους των τεσσάρων).

Η ισοπαλία (0-0) κόντρα στους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης Δυτικογερμανούς και το γκολ του Αναστόπουλου με την Τσεχοσλοβακία (ήττα 3-1) είναι τα παράσημα για τους παίκτες του Αλκέτα Παναγούλια.

Πολιτισμός

Είναι η χρονιά που φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης, αλλά και η ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου.

Η Ελλάδα ζει στον ρυθμό του «Τραμ του τελευταίου» στον καλύτερο δίσκο της Βίκυς Μοσχολιού («Το τραμ το τελευταίο», «Τραμπαρίφας», «Το χαστούκι», «Αλα», «Η ταμπακέρα» κ.ά.), αλλά και στα «Λαϊκά προάστια», έναν δίσκο με ερμηνείες της Σωτηρίας Μπέλλου, όπως και στο «Για μια μέρα ζωής», τον τελευταίο δίσκο του επίσης αξέχαστου Μάνου Λοΐζου.

Στη δε Γιουροβίζιον η Ελλάδα συμμετέχει με το «Οτοστόπ», τραγούδι που ερμηνεύει η Αννα Βίσση.

Το νέφος έχει αρχίσει και δημιουργεί τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην υγεία των Αθηναίων και παίρνονται τα πρώτα μέτρα.

Τριάντα επτά χρόνια μετά, στη μνημονιακή πλέον Ελλάδα, οι δύο μεγάλες ομάδες θα διεκδικήσουν και πάλι το τρόπαιο, αυτήν τη φορά σε ένα υπερσύγχρονο κλειστό γήπεδο, στα Δύο Αοράκια στο Ηράκλειο της Κρήτης.