Το παζλ των ομάδων που θα δώσουν ραντεβού την 1η Δεκεμβρίου στο Κρεμλίνο, για την κλήρωση της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2018, θα συμπληρωθεί σε λίγες ημέρες, καθώς απόψε αρχίζουν τα μπαράζ για τα εννέα εισιτήρια που απομένουν.

Ευρώπη: Βόρεια Ιρλανδία και Ελβετία θα δώσουν την πρώτη μάχη για την πρόκριση απόψε, στο Γουίντσορ Παρκ του Μπέλφαστ. Ο Μάικλ Ο’ Νιλ θα ήθελε να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα οδηγήσει τη Βόρεια Ιρλανδία σε τελική φάση ύστερα από 32 χρόνια. Η τελευταία συμμετοχή ήταν το 1986 στο Μεξικό, με προπονητή τον Μπίλι Μπίγκαμ. «Θέλουμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το ταξίδι μας στη Βασιλεία. Οι αγώνες θα είναι δύσκολοι και θα χρειαστούμε καλή άμυνα και σωστές αντεπιθέσεις» είπε ο Ο’ Νιλ.

Ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς είδε την Ελβετία να χάνει από την Πορτογαλία και να μένει δεύτερη, παρά τους 27 πόντους που συγκέντρωσε στα προκριματικά. «Οφείλουμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι από την αντίπαλό μας» είπε ο Πέτκοβιτς. Στο Φρεντς Αρένα της Στοκχόλμης θα διεξαχθεί αύριο το σπουδαίο ματς ανάμεσα στη Σουηδία και την Ιταλία, η οποία απουσίασε για τελευταία φορά από τελική φάση το 1958: «Αυτό δεν πρέπει να μας φορτώνει με άγχος. Εχουμε μάθει στη δύσκολη στιγμή να δίνουμε αυτό το κάτι παραπάνω που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία» σχολίασε ο Λεονάρντο Μπονούτσι. «Στην προκριματική φάση είχαμε κάποια σπουδαία παιχνίδια. Αν αγωνιστούμε και πάλι στο ίδιο επίπεδο μπορούμε να νικήσουμε κάθε ομάδα στον κόσμο» είπε ο προπονητής της Σουηδίας, Τζέιν Αντερσον.

Δανία εναντίον Ιρλανδίας στο πρώτο μπαράζ το Σάββατο και ασφαλώς δεν πρόκειται να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο προπονητών, Αγκε Χαρέιντε και Μάρτιν Ο’ Νιλ, οι οποίοι υπήρξαν συμπαίκτες στην Αγγλία και είναι φίλοι περισσότερα από 30 χρόνια!

Γνωρίστηκαν το 1981 στη Μάντσεστερ Σίτι και συνέχισαν μαζί έναν χρόνο αργότερα στη Νόριτς.

Αφρική: Ολοκληρώνεται ο τρίτος προκριματικός γύρος. Η Σενεγάλη θα αντιμετωπίσει δύο φορές τη Νότια Αφρική (ο πρώτος αγώνας ακυρώθηκε, καθώς είχε στηθεί από τον διαιτητή) και θέλει δύο πόντους για να εξασφαλίσει την πρόκριση. Επίσης η Τυνησία υποδέχεται τη Λιβύη, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο και με ισοπαλία, ενώ η τρίτη ομάδα θα ξεχωρίσει από το παιχνίδι της Ακτής του Ελεφαντοστού με το Μαρόκο.

Οι δύο τελευταίες θέσεις για το Μουντιάλ θα κριθούν από τα διηπειρωτικά μπαράζ. Η Ονδούρα υποδέχεται στο πρώτο ματς την Αυστραλία, με τους παίκτες της να το χαρακτηρίζουν «το πιο σημαντικό παιχνίδι στην καριέρα τους». Το τελευταίο εισιτήριο θα δοθεί σε Νέα Ζηλανδία ή Περού, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο Ουέλιγκτον.