Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε επίσημα χθες την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό Κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα όμως, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ενιαία κάθοδο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να διαμορφωθεί κοινό μέτωπο.
Ουσιαστικά η Μαδρίτη συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση της καταλανικής κρίσης, με το δικαστήριο να ακυρώνει την ανεξαρτησία που είχε κηρύξει το καταλανικό Κοινοβούλιο, το οποίο όμως, ούτως ή άλλως, πλέον έχει διαλυθεί, με την τοπική κυβέρνηση του Κάρλες Πουιτζντεμόν να έχει καθαιρεθεί. Ο πρώην πρόεδρος της περιφέρειας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και περιμένει τους βέλγους δικαστές να αποφασίσουν εάν θα εκδοθεί πίσω στην Ισπανία βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος που εξέδωσε η Μαδρίτη, είχε καλέσει κάποια αποσχιστικά κόμματα να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Τα καταλανικά κόμματα είχαν περιθώριο μέχρι το βράδυ της Τρίτης να παρουσιάσουν συμμαχίες, όμως οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην καθαιρεθείσα κυβέρνηση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μέσα στο χρονικό πλαίσιο. Παρ’ ότι μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία μετά τις εκλογές, οι αναλυτές θεωρούν πως το γεγονός ότι δεν επετεύχθη συμφωνία για κοινή εκστρατεία, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αντιπαράθεση για την ηγεσία του αυτονομιστικού κινήματος. Και αυτό διότι το κεντροδεξιό Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα του Πουιτζντεμόν προβλέπεται ότι θα χάσει την πρωτοκαθεδρία, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο αριστερό ERC του πρώην αντιπροέδρου Οριόλ Χουνκέρας την πρώτη θέση. Ο Πουιτζντεμόν και ο Χουνκέρας είναι οι δύο βασικοί ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο Χουνκέρας παρέμεινε στη Βαρκελώνη και βρίσκεται πλέον υπό κράτηση περιμένοντας να δικασθεί με τις κατηγορίες για στάση, εξέγερση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην καταλανική εφημερίδα «La Vanguardia» δείχνει πως το ERC θα κερδίσει περίπου 45 έδρες στο Κοινοβούλιο των 135 εδρών, ενώ το κόμμα PdeCat του Πουιτζντεμόν το πολύ 15. Προκειμένου να φθάσουν στην πλειοψηφία των 68 εδρών, θα πρέπει κατόπιν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική συμμαχία με το αντικαπιταλιστικό, αριστερό κόμμα CUP που προβλέπεται να εξασφαλίσει 7 ή 8 έδρες. Μια ανάλογη συμμαχία ίσχυε μεταξύ 2015 και 2017. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εάν τα δύο κόμματα, το ERC και το PdeCat, κατέβαιναν μαζί στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερες έδρες.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πώς επέλεξε ο Πουιτζντεμόν να δώσει τη μάχη από μακριά. Περίπου 24 ώρες αφότου η κυβέρνηση Ραχόι τον απομάκρυνε από την εξουσία, ο καταλανός ηγέτης είχε λάβει την απόφασή του. Στο Βιλαχούρ, την πόλη όπου γεννήθηκε, συγκάλεσε συνάντηση με άλλα 7 στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος και εκεί στο δείπνο που τους παρέθεσε στη φάρμα του ανακοίνωσε το σχέδιό του λέγοντας πως ανά πάσα στιγμή οι αστυνομικοί μπορούσαν να τους συλλάβουν. Ο Πουιτζντεμόν ισχυρίστηκε ότι μεταφέροντας το καταλανικό ζήτημα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Κομισιόν και της Ευρωβουλής, θα μπορούσε να διεθνοποιήσει το θέμα. Το βράδυ κοιμήθηκαν εκεί και το πρωί ξανασυναντήθηκαν, με τους υπόλοιπους να συμφωνούν με το σχέδιό του. Βέβαια, συμφώνησαν και να μποϊκοτάρουν τις εκλογές που θα προκήρυσσε η Μαδρίτη στην Καταλωνία, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Απέκλεισαν τους δρόμους
Απεργία κήρυξε χθες στην Καταλωνία ένα αυτονομιστικό συνδικάτο, μέλη του οποίου απέκλεισαν από το πρωί μεγάλες κεντρικές οδούς και αυτοκινητοδρόμους. Η κινητοποίηση, που υποστηρίχθηκε από δύο ισχυρές αυτονομιστικές ενώσεις, την Καταλανική Εθνοσυνέλευση και την Omnium Cultural, είχε και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς τα αυτονομιστικά κινήματα ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων ηγετών τους.