Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ για να αρχίσουν να σημειώνουν τις πρώτες πολιτικές νίκες τους οι Δημοκρατικοί. Δεν είναι μόνο η αναμενόμενη επανεκλογή του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, αλλά κυρίως οι μάχες για τους κυβερνήτες στη Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσι που δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα αρχίζει και έχει απήχηση σε κοινότητες που μέχρι τώρα υποστήριζαν τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο 56χρονος ντε Μπλάζιο κέρδισε σχετικά εύκολα τη Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, ελληνοαμερικανίδα πολιτικό Νικόλ Μαλλιωτάκη, κάτι που δεν προκάλεσε έκπληξη, μια και η πλειοψηφία των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων στηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα. Ομως, η μεγάλη επιτυχία για τους Δημοκρατικούς σημειώθηκε στη Βιρτζίνια, εκεί όπου ο 58χρονος γιατρός και βετεράνος του στρατού Ραλφ Νόρθαμ κέρδισε το αξίωμα του κυβερνήτη ξεπερνώντας μια εκστρατεία με βαρύ ρατσιστικό λόγο από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του και ουσιαστικά εδραίωσε τη μεταμόρφωση αυτής της πολιτείας σε προπύργιο των Δημοκρατικών. Ο Νόρθαμ κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Εν Γκιλέσπι με την υποστήριξη φιλελεύθερων και μετριοπαθών ψηφοφόρων που φάνηκαν πρόθυμοι να στείλουν πολιτικό μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ. Ο Νόρθαμ κέρδισε τον αντίπαλό του με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά –η μεγαλύτερη νίκη των τελευταίων δεκαετιών για Δημοκρατική υποψήφιο κυβερνήτη στη Βιρτζίνια.

Αυτή η νίκη σκόρπισε μεγάλη χαρά στους Δημοκρατικούς, πέραν των ορίων της βορειοανατολικής αυτής πολιτείας, που διψούν για πολιτική επιτυχία και αποτέλεσε προειδοποίηση για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς την επόμενη χρονιά πραγματοποιούνται οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο. Καμπανάκι γι’ αυτούς είναι το γεγονός πως ο Νόρθαμ κέρδισε στις περισσότερες εύπορες περιοχές της Βιρτζίνια. «Αυτές οι εκλογές μάς είπαν να θέσουμε τέλος στον διχασμό, να μην ανεχόμαστε το μίσος –να τελειώνουμε με την πολιτική που διαλύει τη χώρα μας» δήλωσε ο Νόρθαμ. Οι Δημοκρατικοί σημείωσαν και άλλες επιτυχίες.

Κέρδισαν τη μάχη για τη θέση του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι, την οποία μέχρι τώρα κατείχαν οι Ρεπουμπλικανοί, κέρδισαν και άλλα αξιώματα στη Βιρτζίνια, ενώ επικράτησαν και σε δημαρχιακή μάχη στο Νιου Χαμσάιρ.

Στο Νιου Τζέρσι, το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Φίλιπ Μέρφι κέρδισε με πολύ μεγάλη διαφορά τον Κρις Κρίστι, ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, το όνομα του οποίου, μάλιστα, είχε συζητηθεί πέρσι και για την αντιπροεδρία της χώρας.

Σημαντικό είναι πως τόσο στη Βιρτζίνια όσο και στο Νιου Τζέρσι οι ψηφοφόροι έδειξαν να αγνοούν προεκλογικές εκστρατείες που στηρίχθηκαν σε προκλητικές διαφημίσεις των Ρεπουμπλικανών οι οποίες συνέδεσαν τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα –τα συμπεράσματα από τις καμπάνιες αυτές θα μελετήσουν λεπτομερώς τα εκλογικά επιτελεία των δύο κομμάτων, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Γερουσία και τη Βουλή που θα πραγματοποιηθούν το 2018. Αλλο ένα στοιχείο που δείχνει τη διαφοροποίηση του πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος από τον οποίο δεν ζητήθηκε από τους υποψηφίους στις δύο πολιτείες να εμφανισθεί μαζί τους όπως συνηθιζόταν εδώ και πολλά χρόνια –κάτι που δείχνει πως τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Βιρτζίνια Σκοτ Τέιλορ δήλωσε απερίφραστα ότι ο θρίαμβος των Δημοκρατικών αποτελεί απόρριψη του Λευκού Οίκου από τους ψηφοφόρους και θεωρησε ότι γι’ αυτό ευθύνεται «η διχαστική ρητορική» του Τραμπ. «Πιστεύω ότι ήταν ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση αυτές οι εκλογές» τόνισε. «Οι Δημοκρατικοί νίκησαν, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί έστειλαν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα».