Συνεχίζονται οι καλές επιδόσεις των ΕΛΠΕ, τα οποία στο εννεάμηνο κατέγραψαν αύξηση 28% στα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του ομίλου   συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν στα 663 εκατ. ευρώ. Οσο για τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη, σημείωσαν άλμα 71% στο εννεάμηνο και ανήλθαν σε 313 εκατ. ευρώ.

Πίσω από τις θετικές αυτές επιδόσεις βρίσκονται αφενός η αυξανόμενη παραγωγικότητα των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης, αφετέρου τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα του αργού που προμηθεύονται πλέον τα ΕΛΠΕ, από πολλές πηγές.

Σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακών – αεροπορικών καυσίμων καταγράφηκε επίσης αύξηση κατά 16% και 14% αντίστοιχα, ενώ οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 3,8 εκατ. τόνους. Βελτιωμένες επιδόσεις εμφανίζουν τόσο ο κλάδος εμπορίας στην Ελλάδα όσο και οι θυγατρικές του εξωτερικού, με συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για την εμπορία συνολικά 46 εκατ. ευρώ (αύξηση 5%). Οσο για τον κλάδο των πετροχημικών, διατήρησε τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA στα 24 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βελτίωση καταγράφει επίσης η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να εμφανίζονται μειωμένα κατά 22% στο τρίτο τρίμηνο, λόγω χαμηλότερου δανεισμού και επιτοκίων.

Ο συνολικός δανεισμός είναι κατά 260 εκατ. ευρώ χαμηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε σταθερός. Με βάση τα παραπάνω, όπως και τις προοπτικές του έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2017.