Κλονίζεται σοβαρά και η μεγαλύτερη σε εξέλιξη επένδυση στην Ελλάδα, το Ελληνικό, μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες, τα συνεχή εμπόδια και τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις υπουργών, όπως της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, που ανατρέπουν τα αρχικώς συμφωνηθέντα για το έργο. Χθες, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αναστολής των εργασιών στο μεταλλείο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, η επικεφαλής της επενδυτικής κοινοπραξίας του Ελληνικού Lamda Development προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν σταματήσει να βάζει προσκόμματα, τρικλοποδιές και εμπόδια.
«ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ». Το κυριότερο που αναδεικνύει η αντίδραση της εταιρείας, η οποία τοποθετείται για πρώτη φορά δημόσια τα τελευταία χρόνια γύρω από τις εξελίξεις στο έργο, είναι ότι έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη προς το ελληνικό Δημόσιο, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης.
«Η συνεχής ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου, και η συνεχής έγερση νέων εμποδίων, δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Το μήνυμα είναι ότι το επενδυτικό σχέδιο, οι όροι δόμησης, η προστασία των αρχαιοτήτων, οι προϋποθέσεις υλοποίησης του έργου, όλα έχουν συμφωνηθεί και προβλεφθεί στη σύμβαση που είχε υπογράψει η εταιρεία με την κυβέρνηση, και η οποία είχε επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 από τη Βουλή. Κι αφού έγιναν όλα αυτά, έρχεται η γνωμοδότηση κάποιων κρατικών φορέων και η απόφαση ενός υπουργού κι όλα ανατρέπονται.
Ειδική αναφορά κάνει η εταιρεία στην πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για την έγκριση των όρων δόμησης του έργου, δηλαδή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι η απόφαση επιβάλλει 16 νέους όρους, δημιουργώντας ανατροπές, κενά και ασάφειες, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μελλοντικές αυθαίρετες ερμηνείες, απ’ όπου και αν αυτές προέλθουν. «Είναι προφανές ότι η επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν στην αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση» επισημαίνει η εταιρεία.
ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ. Εν προκειμένω αναφέρεται στο σημείο της απόφασης όπου η υπουργός τάσσεται κατά των υψηλών κτιρίων (όπως οι έξι ουρανοξύστες του επενδυτικού σχεδίου, 200 μέτρων έκαστος), και εισηγείται να επανεξεταστούν κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών, με το επιχείρημα ότι δεν συνάδουν με τις αρχαιότητες και το αττικό τοπίο.
Συγκεκριμένα η εταιρεία σημειώνει ότι ενώ ο νόμος, με βάση τον οποίο σχεδιάστηκε το έργο, έθετε τους όρους για την υλοποίηση μεγάλου αριθμού υψηλών κτιρίων χωρίς όριο ύψους, εντούτοις η υπουργική απόφαση θέτει ως όρο την επανεξέταση του ύψους τους, αλλοιώνοντας έτσι τη δέσμευση των νόμων απέναντι στους επενδυτές. Τονίζει δε ότι η δόμηση καθ’ ύψος, αφενός περιορίζει την κάλυψη, άρα μένει περισσότερος ελεύθερος χώρος για πράσινο, αφετέρου τα υψηλά κτίρια του επενδυτικού σχεδίου αποτελούν ένα από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του με στόχο την ενδυνάμωση της Αθήνας ως σύγχρονου τουριστικού προορισμού. Σε όλες τις μεγαλουπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, το Πεκίνο, η Σαγκάη αλλά και το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και πολλές άλλες, το τουριστικό προϊόν ενισχύεται σημαντικά μέσα από την ανέγερση κτιρίων με ειδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οσο για την ανησυχία ότι τα ψηλά κτίρια θα επισκιάσουν την Ακρόπολη, η Lamda Development σημειώνει ότι στερείται πραγματικής βάσης στην περίπτωση του Ελληνικού, καθώς η προς αξιοποίηση έκταση βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ. από το μνημείο.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα των αρχαιοτήτων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της έκτασης, όπως λέει η εταιρεία, είχαν γνωστοποιηθεί στους εννέα υποψήφιους επενδυτές ήδη από το 2011 στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξαρχής η μόνη περιοχή που υιοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος ήταν αυτή του Αγίου Κοσμά, γεγονός που ο επενδυτής έλαβε υπόψη στους σχεδιασμούς του. «Ολο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και πρόσφατα, δηλαδή από τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου και βεβαίως κατά τη διάρκεια κατασκευής των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δεν υπήρξε κανένα νέο εύρημα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
«Οι διαδικασίες εν γένει επιβαρύνονται, δεδομένου ότι κακοπροαίρετοι ή υστερόβουλοι τρίτοι, για ίδιο όφελος, και χωρίς τεκμηρίωση ή αιτιολογία, έχουν δικαίωμα προσφυγής ενάντια σε κάθε πράξη ή απόφαση που κατά την άποψή τους υποβαθμίζει ή βλάπτει άμεσα ή έμμεσα τον αρχαιολογικό χώρο» αναφέρει. Επισημαίνει δε, ότι η υπουργική απόφαση Κονιόρδου αναιρεί το πρόσφατα υπογεγραμμένο μνημόνιο, το οποίο είχε προηγουμένως εγκριθεί από έντεκα υπουργούς στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). «Σε όλα τα μεγάλα έργα (π.χ. Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετρό, Αττική Οδός, Αεροδρόμιο κ. λπ.) όταν βρίσκονται αρχαία, κατά τις εργασίες, αυτά προστατεύονται πλήρως σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις ειδικές προβλέψεις του αρχαιολογικού νόμου» επισημαίνει το κείμενο.