Ζήτημα υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό θέτει ευθέως η Lamda Develompent μιλώντας για συνεχή εμπόδια, προσκόμματα και ανατροπές των συμφωνηθέντων με την πολιτεία που διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρουν ερωτηματικά για την τύχη του έργου.
Σε ενημερωτικό της σημείωμα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις εκκρεμότητες αλλά και την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, οι επικεφαλής της επενδυτικής κοινοπραξίας του έργου καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τα συμβατικά κείμενα που έχει υπογράψει με την εταιρεία ενώ μιλά για συνεχή ανατροπή του κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου, που εγείρει νέα εμπόδια και δημιουργία αέναες και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης.
Ειδική μνεία κάνει η εταιρεία στην πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου σχετικά με την έγκριση των όρων δόμησης της επένδυσης και ειδικότερα του ΣΧΕΔΊΟΥ Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η απόφαση Κονιόδρου επιβάλλει 16 νέους όρους δημιουργώντας ανατροπές, κενά και ασάφειες τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μελλοντικές αυθαίρετες ερμηνείες από όπου και αν αυτές προέλθουν.
Ενα από τα θέματα στα οποία αναφέρεται η εταιρεία είναι ο περιορισμός τα ύψη των κτιρίων που θα ανεγερθούν στο νέο Ελληνικό τα οποία θέτει η απόφαση Κονιόρδου.
Συγκεκριμένα ενώ ο νόμος βάσει του οποίου σχεδιάστηκε το έργο έθετε τους όρους για την υλοποίηση μεγάλου αριθμού υψηλών κτιρίων χωρίς περιορισμό ύψους, όπως οι 6 ουρανοξύστες 200 μέτρων έκαστος που σχεδιάζει η κοινοπραξία, εντούτοις η απόφαση Κονιόρδου μιλά για επανεξέταση του ύψους των κτιρίων, αλλοιώνοντας έτσι τη δέσμευση του νόμου απέναντι στους επενδυτές.
Με συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια που οδηγούν σε αλλοίωση του σχεδίου ανάπτυξης που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση, όπως γράφει η lamda Develpment, είναι προφανές ότι η επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί.
Μιλά για ένα σύνολο ανατροπών και ανακολουθιών και μια πρακτική συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων που δημιουργούν έντονο προβληματισμό για την υλοποίηση του έργου παρότι η κυβέρνηση διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ότι η σημασία τους είναι αδιαμφισβήτητη για την ανάπτυξη και την οικονομία.
Ως προς το θέμα του αρχαιολογικού χώρου η εταιρεία αναφέρει ότι όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της έκτασης είχαν γνωστοποιηθεί στους εννέα υποψήφιους επενδυτές στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2011. Αυτά τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών που είχαν γίνει μέχρι τότε, τόσο κατά την κατασκευή του Αεροδρομίου, όσο και κατά την υλοποίηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Τραμ και το Μετρό.
«Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο», επισημαίνει η εταιρεία προσθέτοντας ότι παρ’ ότι έχουν μεσολαβήσει η υπογραφή της αρχικής Σύμβασης (Νοέμβριος 2014), η υπογραφή της Τροποποιητικής Σύμβασης (Ιούλιος 2016) και η κύρωση των δύο ανωτέρω Συμβάσεων από τη Βουλή (Σεπτέμβριος 2016), η Εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης.