Ανοίγουν «θέσεις»

Στα τέλη του μήνα, δύο σημαντικές θέσεις μένουν κενές. Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κομισιόν Πάνος Καρβούνης συνταξιοδοτείται και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος φεύγει για τα ξένα. Στον δρόμο προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, η κάλυψη των θέσεων αυτών με τουλάχιστον ισάξια στελέχη θα αποτελέσει μια πρόκληση. Ελπίζω η κυβέρνηση να μη βάλει το κομματικό της χεράκι. Και δεν το λέω τυχαία.

Τρεχάλα για

τις παραγραφές

Τον Σεπτέμβριο έτρεχαν να επιστρέψουν φόρους σε φορολογουμένους και επιχειρήσεις. Τώρα τρέχουν να κοινοποιήσουν εντολές ελέγχου για τα φορολογικά έτη 2001, 2006 και 2011 για να προλάβουν τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.

Ο Γιώργος Πιτσιλής έχει βάλει γκάζια στους εφοριακούς. Στις 31 Δεκεμβρίου 2017 παραγράφεται η χρήση του 2001 (στην περίπτωση 15ετούς παραγραφής), η χρήση του 2006 (10ετής παραγραφή) καθώς και η χρήση του 2011 (στην περίπτωση πενταετούς παραγραφής), κάτι που σημαίνει πως οι υποθέσεις για τις οποίες έως τότε δεν θα έχουν κοινοποιηθεί πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου θα μπουν στο αρχείο.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει από τους εφόρους να ρίξουν το βάρος στους ελέγχους των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και να επικεντρωθούν κυρίως σε:

n Υποθέσεις φορολογουμένων οι οποίοι από το 2001 δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις.

n Ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις της χρήσης του 2006 για τις οποίες έχουν προκύψει συμπληρωματικά στοιχεία.

Φορολογική

Ακαδημία

Στα θρανία της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας ετοιμάζονται να καθήσουν εφοριακοί και τελωνειακοί. Η Ακαδημία θα λειτουργεί από τις αρχές του 2018 με καθηγητές υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που θα επιλεγούν ως μόνιμοι εκπαιδευτές. Οι υπάλληλοι αυτοί θα απαλλαγούν από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα για να απασχοληθούν αποκλειστικά και χωρίς πρόσθετη αμοιβή στην Ακαδημία. Θα διδάσκουν για τα φορολογικά αντικείμενα, τον φορολογικό έλεγχο, τον ΕΦΚ, τον τελωνειακό έλεγχο και την ανάλυση κινδύνου, τις τελωνειακές παραβάσεις, το δασμολόγιο – δασμολογική κατάταξη – δασμολογητέα αξία, τα καθεστώτα μέχρι και τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών.

Πωλητήριο

στη Ρουμανία

Η Eurobank (ERB) και η Banca Transilvania (BT) βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση των Bancpost SA, ERB Retail Services IFN SA και ERB Leasing IFN SA στη Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε η Eurobank, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς ένα θετικό αποτέλεσμα, οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα δύο μέρη ολοκληρώνουν τις τυπικές διαδικασίες ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας πώλησης. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών επιβεβαίωσαν χθες τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν μια συναλλαγή αμοιβαία επωφελή για τους συμμετέχοντες και να υπογράψουν την πώληση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.