Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει το νέο ράλι στις τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιστροφή στην ανάπτυξη με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς. Ο επίσημος δείκτης των τιμών των κατοικιών στη χώρα έχει ήδη σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών και αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία του και το επόμενο διάστημα. Οι τιμές στο Δουβλίνο έχουν ήδη ενισχυθεί κατά 87% σε σύγκριση με το 2013. Από τις αρχές του 2017 οι τιμές σε όλη τη χώρα έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση σχεδόν κατά 13%.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ιρλανδίας, οι αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών τον Σεπτέμβριο έτρεχαν με 12,8% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων δύο ετών. Τον Αύγουστο, οι τιμές έτρεχαν με 11,8% σε ετήσια βάση, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 οι ετήσιες αυξήσεις στις τιμές υπολογίζονταν σε 8%. Μόνο στο Δουβλίνο φέτος οι μέσες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών ανέρχονται σε 12,2% με τις αυξήσεις στο κέντρο της πόλης να αγγίζουν το 14%.

Πρόκειται για σημάδια που δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η ανάκαμψη στη συγκεκριμένη αγορά, που βίωσε ένα από τα μεγαλύτερα κραχ ακριβώς πριν από μία δεκαετία. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας, οι τιμές σε όλη τη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 70% από τα τέλη του 2013 όταν είχε κορυφωθεί η τραπεζική κρίση. Σε όλες τις πόλεις πλην του Δουβλίνου, οι τιμές από τότε εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 61,4% όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Σήμερα, οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία εκτιμάται ότι είναι κατά μέσον όρο χαμηλότερες κατά σχεδόν 24% από τα υψηλότερα επίπεδα που είχαν φτάσει πριν σκάσει η φούσκα το 2007. Τα νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας δείχνουν ότι πλέον η μέση τιμή μιας κατοικίας στην Ιρλανδία ανέρχεται σε 265.000 ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι πολύ υψηλότερες μέσα στο Δουβλίνο, αφού ξεπερνούν ακόμη και τις 340.000 ευρώ.

Η ανάκαμψη των τιμών ξεκίνησε το 2013 μετά την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης και συνεχίστηκε όλα τα επόμενα χρόνια, καθώς σε πολλές πόλεις καταγράφεται έλλειψη ακινήτων και αύξηση της ζήτησης. Στην Ιρλανδία σήμερα εργάζονται πολλοί ξένοι υπήκοοι που απασχολούνται σε πολυεθνικές οι οποίες έχουν παραρτήματα στη χώρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η ζήτηση για διαθέσιμα ακίνητα. Παράγοντες της εγχώριας αγοράς ακινήτων προβλέπουν πλέον, όπως γίνεται σε περιόδους ανόδου των τιμών, ότι η αξία των κατοικιών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.