Την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα κάνει νέα έξοδο στις αγορές. Για την έξοδο από τις μυλόπετρες της τρίτης αξιολόγησης, έχουμε να περάσουμε ακόμα από σαράντα κύματα.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει εδώ και μήνες την ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI το 2012, με ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας, διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια. Η κίνηση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Φρέσκο χρήμα, αναφέρουν πληροφορίες, δεν θα αναζητηθεί. Είναι μία κίνηση διαχείρισης του χρέους, επιβεβλημένη προκειμένου να διορθωθεί η λεγόμενη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και να ανοίξει η αγορά.

«Εχουμε ακόμα δρόμο για να μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» δήλωσε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προλαμβάνοντας ενδεχομένους όσους βιάζονται να πανηγυρίσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το mega swap των ομολόγων προκειμένου να καλύψει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο αφήγημα της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης αλλά και την εσωκομματική σκόνη που σηκώνει το επικείμενο κύμα πλειστηριασμών.

ΑΡΓΟΙ ΡΥΘΜΟΙ. Στο μέτωπο της αξιολόγησης ο ρυθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων είναι εξαιρετικά βραδύς. Τα προαπαιτούμενα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πώς (κατά πάσα πιθανότητα με διάσπαση ορισμένων σε περισσότερα) αυξήθηκαν από 95 σε 101. Από αυτά, μόλις 25 έχουν εκπληρωθεί.

Το κοινωνικό μέρισμα βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει πόσο από το μερίδιο της υπέρβασης του πλεονάσματος με οδηγό την υπερφορολόγηση και την υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών θα μπορέσει τελικά να κατευθυνθεί στο πολιτικό ακροατήριο που βρίσκεται στα ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος θα πρέπει να κατευθυνθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

ΑΓΚΑΘΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση όμως ζυμώνεται στο μέτωπο των πλειστηριασμών ακινήτων. Η απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή έως το τέλος του έτους μετά τους βανδαλισμούς από διάφορες «συλλογικότητες» προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων.

Το ΔΝΤ ζήτησε την άμεση εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών – η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μαζικές εκποιήσεις ακινήτων από τις 29 Νοεμβρίου-, το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών με την ΕΚΤ έχουν στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι χωρίς πλειστηριασμούς όχι μόνο η αξιολόγηση δεν κλείνει αλλά απειλείται με νέα ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη αν θέλει πραγματικά να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και τους καταθέτες του και να επισπεύσει τους πλειστηριασμούς.   Οι πρώτες κινήσεις  ενεργοποίησαν κομματικά αντανακλαστικά στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι θυμούνται ακόμα το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο σκηνικό.

ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης στοιχειώνει μια πολυπληθή ομάδα συριζαίων, η οποία μέχρι τώρα έμενε αδρανής εξαιτίας των διαφόρων τεχνικών εμποδίων που δημιουργούσαν όσοι εντός του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθούν να βλέπουν αρνητικά την επένδυση στο Ελληνικό.

Η χθεσινή ανακοίνωση του επενδυτή για διαρκή εμπόδια τα οποία διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και η επισήμανση ότι «η επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης» φέρνει τον κόμπο στο χτένι.

Ενδεικτική του κινδύνου που διατρέχει το έργο είναι η χθεσινή παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος από το βήμα του ελληνοαραβικού φόρουμ μίλησε για οργανωμένα συμφέροντα και ομάδες που εμποδίζουν την υλοποίηση των επενδύσεων ακόμη και αυτών που έχουν ήδη εγκριθεί, υπονοώντας μεταξύ άλλων το Ελληνικό: «Είναι απαραίτητη η αποφασιστική και οριστική άρση των εμποδίων που ορθώνουν διάφορα μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και ομάδες, και τα οποία επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και εμποδίζουν την υλοποίηση νέων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη εγκριθεί».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση εάν είναι υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό και εάν είναι διατεθειμένη να ανοίξει τον δρόμο για μαζικούς (3.600  έως τον Ιούνιο) πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και εάν αυτές της οι επιλογές ηχούν σαν μαρτύριο στα αφτιά μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτως ή άλλως, την εντολή Τσίπρα για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων εντός Νοεμβρίου την έχει πάρει ο άνεμος. Πηγές των δανειστών εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για κλείσιμο της αξιολόγησης στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Αντίθετα, υπό προϋποθέσεις, υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως στις 4 Δεκεμβρίου, το περιβόητο Staff Level Agreement, και κλείσιμο της αξιολόγησης έως το τέλος Ιανουαρίου. Βραχυπρόθεσμα, είπε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, «ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία θα οδηγούσε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση η οικονομική ανάκαμψη και η επάνοδος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες”».