Οι ερωτήσεις πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και κάθε απάντηση του Πάνου Καμμένου δημιουργεί περισσότερα κενά στην ιστορία του μεσολαβητή από το Κιλκίς αντί να απεγκλωβίζει το Πεντάγωνο και να θωρακίζει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η επιχείρηση πώλησης βλημάτων στους Σαουδάραβες δείχνει να κρύβει μυστικά που ξεπερνούν τα 66 εκατ. ευρώ του τιμήματος. Η συζήτηση για κάθε έλεγχο της υπόθεσης, κοινοβουλευτικό ή δημόσιο, θα μπορούσε να ξεκινά κάπως έτσι: «Η διαφάνεια στις δοσοληψίες των δημοσίων υπηρεσιών μας και ιδιαιτέρως των υπηρεσιών του «ευαίσθητου» υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης και ζητούμενο από τον ελληνικό λαό». Πρόκειται για σημείο που επέλεξαν να αναδείξουν και οι 13 βουλευτές της ΝΔ στην επίκαιρη ερώτηση που καλεί τον Καμμένο στη Βουλή. Τελευταίος στη λίστα με τους υπογράφοντες φιγουράρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η υπογραφή, που υπενθυμίζει την ενεργή κοινοβουλευτική ιδιότητα του πρώην προέδρου της Βουλής, προφανώς δικαιολογείται σε μια ερώτηση για αγοραπωλησίες οπλισμού, καθώς ο Μεϊμαράκης είναι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Το στρίμωγμα του Καμμένου από τον Μεϊμαράκη, ωστόσο, άνοιξε συζητήσεις εντός κι εκτός ΝΔ, καθώς ακολούθησε ως κίνηση ένα γεύμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για κάποιους ο Μεϊμαράκης μπήκε άμεσα σε τροχιά, ακολουθώντας τον αντιπολιτευτικό δρόμο που έχει χαράξει η Πειραιώς. Συνεπώς, το γεύμα των δύο αντιπάλων στις τελευταίες γαλάζιες κάλπες παράγει ήδη αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, η ανάγνωση είναι εσφαλμένη. Ο Μεϊμαράκης μπήκε μπροστά κατά του Καμμένου – αν και τελευταίος στην επίκαιρη επερώτηση – για να τονίσει και να υπενθυμίσει ότι ήταν πάντοτε απέναντι στον νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Στο γαλλικό εστιατόριο του Κολωνακίου η σχέση με τον Μητσοτάκη δεν πήγε πιο μπροστά. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ –«στρατιώτης της παράταξης και συνείδηση της βάσης» –είναι προετοιμασμένος να αποχωρήσει ακόμη και από τα ψηφοδέλτια του κόμματος εάν δεν βρεθεί κοινός βηματισμός με την νυν ηγεσία. Αλλά, με τον Καμμένο βρήκε πεδίο δράσης. Μπορεί στο παρελθόν να υπήρχε ανάμεσά τους η Β’ Αθήνας που απέτρεπε ακόμη και τις μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις, αλλά τα πράγματα έγινα ακόμη χειρότερα όταν βρέθηκαν και πολιτικά απέναντι. Η επίθεση Καμμένου στο ντιμπέιτ του 2015 με ειρωνείες και αναφορές περί «υποδίκου αρχηγού» δεν διαγράφεται από τον Μεϊμαράκη. Η περιφρόνηση είχε καταγραφεί ήδη από εκείνο το βράδυ στο τηλεοπτικό πλατό, όταν ο Μεϊμαράκης αγνόησε τον Καμμένο και απευθύνθηκε μόνον στον Τσίπρα: «Σου κάνει τη βρώμικη δουλειά, γι’ αυτό τον στηρίζεις και είστε μαζί;».
Τα μηνύματα από την υπογραφή Μεϊμαράκη κατά Καμμένου δείχνουν μια μεγαλύτερη εικόνα που μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό και στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο ανεξέλεγκτος υπουργός δεν μπορεί να προσδοκά στήριξη στο προσκήνιο και το παρασκήνιο από τους καραμανλικούς, τη «λαϊκή δεξιά» ή άλλα γαλάζια συστήματα. Ο μοναχικός δρόμος που φαίνεται ότι ακολουθεί ο Μεϊμαράκης μετά τη διπλή εκλογική ήττα σε εθνικές και εσωκομματικές κάλπες δεν μπορεί να συναντηθεί με τις επιδιώξεις ενός υπουργού που είχε «αποκηρύξει» όταν ακόμη βρίσκονταν στο ίδιο κόμμα. Ούτε θα δικαιολογούσαν επισκέψεις στο Πεντάγωνο που καταγράφηκαν ως έλεγχος, αλλά ουσιαστικά ενίσχυσαν τον ρόλο του Καμμένου. Η κίνηση θα μπορούσε να ιδωθεί ως συνέχεια στην ενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, ο οποίος ανέλαβε προ μηνών την κομματική επίθεση στον Καμμένο διαμηνύοντας στους γαλάζιους ότι «και με τον Καραμανλή και με τον Τσίπρα, δεν γίνεται». Ο Μεϊμαράκης, ωστόσο, πρώτα «πυροβόλησε» με την υπογραφή του τον Καμμένο και μετά πήγε στο γραφείο του Καραμανλή.