Αποφάσισε τεράστιες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, πάγωσε κυβερνητικά συμβόλαια και μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων –όλα στο πλαίσιο αυστηρών μέτρων λιτότητας, μια και η Σαουδική Αραβία έχει πληγεί οικονομικά από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου. Ομως πέρυσι, ενώ έκανε διακοπές στον Νότο της Γαλλίας, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρατήρησε ένα γιοτ μήκους 130 μέτρων να πλέει στον ορίζοντα. Εστειλε αμέσως έναν βοηθό του να το αγοράσει – επρόκειτο για το γιοτ «Serene» του ρώσου μεγιστάνα της βότκας Γιούρι Σέφλερ. Η συμφωνία έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες, με την τιμή να φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο ρώσος μάζεψε τα πράγματά του από το γιοτ την ίδια μέρα.
Αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο σχετικά με τον 32χρονο διάδοχο του θρόνου της δυναστείας των Σαούντ: εμφανίζεται να θέλει να ανατρέψει την παράδοση, να αλλάξει τις βάσεις της οικονομίας και να εδραιώσει την εξουσία του –ενώ διατηρεί τα πριγκιπικά του προνόμια. Μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γιος της τρίτης συζύγου του βασιλιά Σαλμάν, έχει συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις εξουσίες στη Σαουδική Αραβία, ενώ πληθαίνουν οι φήμες ότι ο πατέρας του θα παραιτηθεί από τον θρόνο και θα του παραδώσει το στέμμα. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ασχολείται πλέον με όλους τους τομείς της σαουδαραβικής πολιτικής –από τον πόλεμο στην Υεμένη που κοστίζει στη χώρα του δισεκατομμύρια δολάρια και οδήγησε σε έντονες διεθνείς επικρίσεις για τους θανάτους πολιτών, έως τη χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών για τις γυναίκες και τους νέους.
Η μετεωρική άνοδός του έσπασε δεκαετίες παραδόσεων στη βασιλική οικογένεια του Ριάντ. Ο 81χρονος σήμερα πατέρας του είχε αντικαταστήσει έναν βασιλιά που πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ο οποίος είχε αντικαταστήσει έναν βασιλιά που πέθανε στα 84. Τώρα πια η Σαουδική Αραβία βιάζεται, καθώς οι τιμές του πετρελαίου δεν λένε να πάρουν την ανιούσα. Βιάζεται για αλλαγές. Και ο ΜΒS, όπως είναι τα αρχικά του, βιάζεται επίσης. Σχεδόν το 70% των Σαουδαράβων είναι κάτω των 30 ετών και αρκετοί εξ αυτών τον θαυμάζουν ως δυναμικό εκπρόσωπο της γενιάς τους που αντιμετωπίζει με θάρρος τα προβλήματα της χώρας. Αλλοι τον θεωρούν έναν νέο διψασμένο για εξουσία που ρισκάρει να δημιουργήσει αστάθεια αλλάζοντας πολλά πράγματα, πολύ γρήγορα.
Αραγε η πρόσφατη απόφασή του να συλληφθούν δεκάδες πρίγκιπες, υπουργοί και πρώην υπουργοί με την κατηγορία της διαφθοράς, τι αποτέλεσμα θα έχει πέρα από τον πρώτο και σημαντικότερο στόχο του, να εδραιώσει την εξουσία του; Ο γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος Φαρίντ Ζακάρια θεωρεί ότι η διαφθορά που επικαλείται, είναι απλώς η πρόφαση και υπενθυμίζει ότι αυτή «χρησιμοποιείται για πολιτικούς διωγμούς από πολλά ανελεύθερα καθεστώτα από την Κίνα και τη Ρωσία έως την Τουρκία και τις Φιλιππίνες». Προσθέτει μάλιστα ότι με αυτές τις κινήσεις αναμορφώνεται όλο το σαουδαραβικό κράτος –από μια εκτεταμένη οικογενειακή συμμαχία όπου η εξουσία μοιραζόταν και εναλλάσσονταν σε αυτήν επτά μεγάλες οικογένειες, σε ένα κράτος που κυβερνάται πλέον μόνο από μια οικογένεια: τους Σαλμάν.
Ο γεννημένος στην Τζέντα Μοχάμεντ δεν σπούδασε στο εξωτερικό και δεν μιλά καλά αγγλικά. Επέλεξε να μείνει στη χώρα όπου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Βασιλιάς Σαούντ και πέρασε αρκετά χρόνια εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα πριν γίνει ειδικός σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας. Στις 15 Δεκεμβρίου 2009 μπήκε στην πολιτική ως σύμβουλος του πατέρα του, όταν εκείνος ήταν κυβερνήτης της επαρχίας του Ριάντ. Γρήγορα ανέβηκε στην ιεραρχία και έφθασε να γίνει πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ. Τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε διάδοχος πέθανε και ο σημερινός βασιλιάς ξεκίνησε την ανοδική πορεία που τον έφερε στο τιμόνι του υπουργείου Αμυνας, όπου διόρισε τον Μοχάμεντ προσωπικό του σύμβουλο. Ο Σαλμάν έγινε βασιλιάς το 2015 και από τότε ο Μοχάμεντ, του οποίου οι εξουσίες ενισχύθηκαν, κατάφερε να παραγκωνίσει όλους τους εσωτερικούς εχθρούς. Ο νεαρός πρίγκιπας επισκέφθηκε πολλές ξένες πρωτεύουσες, έδωσε πολλές συνεντεύξεις στα διεθνή ΜΜΕ, φωτογραφίστηκε αγκαλιά με τον δημιουργό του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και εμφανίστηκε ως το νέο πρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας.
Τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε το αναπτυξιακό του σχέδιο Σαουδαραβικό Οραμα 2030, που περιλαμβάνει κατασκευές υποδομών και πρωτοβουλίες για περισσότερα δικαιώματα σε γυναίκες και νέους. Τον Οκτώβριο έκανε λόγο για επιστροφή στο «μετριοπαθές Ισλάμ», όμως αυτό που ουσιαστικά ευαγγελίζεται είναι μια ακόμα μεγαλύτερη κόντρα με το Ιράν, που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί ανησυχίες στην ευρύτερη περιοχή και αποσταθεροποίηση στον Λίβανο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενοχλούνται από το προστατευτικό τείχος των ΜΜΕ που έχει στήσει η οικογένειά του μέσα στη χώρα –κυρίως για να περιορίσει την κριτική στο πρόσωπό του. Ετσι, πολλές σαουδαραβικές εφημερίδες καλύπτουν εκτενώς τις πρωτοβουλίες του και γνωστοί σαουδάραβες δημοσιογράφοι που τον συνοδεύουν στα ταξίδια του στο εξωτερικό λαμβάνουν μπόνους έως και 100.000 δολάρια για τη «σωστή» κάλυψη.
Ο Μοχάμεντ επιμένει στο σχέδιό του να πουλήσει το 5% της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, εξασφαλίζοντας έτσι αρκετά δισεκατομμύρια. Εχει ανακοινώσει επίσης σχέδιο για τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης που θα εκτείνεται πέραν των συνόρων με την Ιορδανία και την Αίγυπτο –μια περιοχή 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα επικεντρωθεί στη βιοτεχνολογία και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μένει να δούμε εάν αυτό το σαουδαραβικό «Game of Thrones» θα ολοκληρωθεί σύντομα…