Πολιτική θύελλα γεννά η 48ωρη άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, η οποία αποποιείται τις ευθύνες της και επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, χρεώνοντας στην πλευρά της ΝΔ προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, την ώρα όμως που ξένοι πρεσβευτές στην Αθήνα εκφράζουν και εκείνοι με αιχμηρό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για την έξοδο του αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Η πρώιμη, αυθόρμητη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να υποστηρίξουν αρμόδιες πηγές ότι την ευθύνη για την άδεια Κουφοντίνα έχει η Δικαιοσύνη και όχι εκείνη. Σε αντίστοιχο τόνο, υποστηρίζοντας ότι «τηρήθηκε κατά γράμμα ο νόμος», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ και την κατηγόρησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού: «Η σπουδή να έρθει στην κορυφή της ατζέντας η άδεια στον Κουφοντίνα φανερώνει τη διάθεση της ΝΔ να αποκρύψει τα ζητήματα Αυγενάκη και offshore», δήλωσε (Real FM) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με μεσοβέζικη λογική πήρε θέση στο ζήτημα ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος διατράνωσε την πολιτική διαφωνία του με την άδεια Κουφοντίνα, αλλά σημείωσε πως συνιστά εφαρμογή των νόμων.
Ομως, η αντιπαράθεση στη Βουλή χτύπησε κόκκινο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τον λόγο και να δηλώνει σοκαρισμένος που βγήκε από τη φυλακή, όπως είπε, το πρώτο πιστόλι της 17 Νοέμβρη. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι καλύπτει το οργανωμένο έγκλημα. «Η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά αμύνεται και δεν πρέπει να δείχνει ανοχή σε όλους όσοι δηλώνουν εχθροί της δημοκρατίας, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και εγκάλεσε τον Σταύρο Κοντονή για διοικητική και όχι δικαστική απόφαση.
«ΑΠΟΛΟΓΗΤΗΣ» Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξέχασε την… επτανησιακή του καταγωγή και ευγένεια και ανέβασε υπερβολικά τους τόνους. Αφενός υποστήριξε πως η απόφαση για την άδεια ελήφθη από μεικτό όργανο δικαστικών και διοικητικών υπαλλήλων. Αφετέρου επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον είχε αποκαλέσει νωρίτερα «θλιβερό απολογητή του Κουφοντίνα» και τον κάλεσε να εξηγήσει τι άλλαξε από τότε που ο αρχιεκτελεστής της 17Ν ζητούσε άδεια και δεν του δινόταν. «Ολο το παρέακι, συλλογικότητες και Ρουβίκωνες, είστε ένα και το αυτό κι όταν καλείστε να καταδικάσετε έναν δολοφόνο, τότε κρύβεστε», είπε η βουλευτής της ΝΔ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε της εξόδου Κουφοντίνα, μιλώντας για «νόμιμη άδεια» και καταλόγισε στη ΝΔ «ακροδεξιά ρητορεία». Αναφερόμενος δε στην καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε τον νόμο προκειμένου να λάβει άδεια το ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη, δεν δίστασε να δηλώσει απευθυνόμενος προς τα γαλάζια έδρανα: «Αν δεν σας άρεσε ο νόμος, ας τον αλλάζατε». Η ΝΔ, όμως, επιμένει πως στην πραγματικότητα έγινε το αντίθετο: δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε προς το ευνοϊκότερο τον νόμο του 2014.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες βράδυ πως «μάταια ο κ. Μητσοτάκης αναζητά την πολιτική του σωτηρία για την offshore στον Κορυδαλλό» και ότι «η τακτική της δήθεν ιερής αγανάκτησης αποσκοπεί στη δημιουργία τεχνητής έντασης και τη συγκάλυψη του σκανδάλου μεγατόνων για την offshore της κυρίας Μητσοτάκη».
ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Εντονες ήταν επίσης οι αντιδράσεις από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Για απόφαση που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε (Αθήνα 9,84) πως «αυτός που προπαγανδίζει ένα έγκλημα δεν έχει δικαίωμα στην άδεια». Για λογικές αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με «κάλπικη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Δεν διέλαθε πάντως την προσοχή ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν επιμελώς να τοποθετηθούν επί του θέματος, αλλά και η διαφοροποίηση του Δημήτρη Καμμένου. Οπως δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ (Σκάι), επαναλαμβάνοντας τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τους χουντικούς, «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια». Κάλεσε δε το δικαστικό συμβούλιο να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο έδωσε τώρα άδεια στον Κουφοντίνα ενώ την είχε απορρίψει στο παρελθόν.