Η αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς μετράει πλέον ώρες. Τα επιτελεία που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε εγρήγορση, τρέχουν για τις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής.

Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν, συνοδευόμενα ωστόσο από μια αίσθηση ανακούφισης –ό,τι είναι να γίνει, έχει γίνει. Παράλληλα, βροχή πέφτουν οι αναλύσεις και τα στοιχήματα για το ποιοι θα είναι αυτοί που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Με αναμενόμενο φαβορί τη Φώφη Γεννηματά και τη δεύτερη θέση να παίζεται και, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αλλάζει διαρκώς χέρια. Κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα θεωρείται η συμμετοχή. Κατά γενική ομολογία, όσο περισσότεροι προσέλθουν στην κάλπη, τόσο περισσότερο αναμένεται να ευνοηθούν οι υποψήφιοι που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, αν τελικά οι ψηφοφόροι υπερβούν τις 150.000, το αποτέλεσμα αναμένεται διαφορετικό από το αν δεν φτάσουν τις 100.000. Παράλληλα, το μέγεθος της συμμετοχής θα προδικάσει και την εξέλιξη του εγχειρήματος, καθώς, με την προσέλευση να ξεπερνά το όριο που έχει τεθεί, κανείς δεν θα μιλήσει για «αποτέλεσμα μηχανισμών», ούτε θα σκεφτεί την αποχώρησή του την επόμενη μέρα του νέου φορέα –γι’ αυτό και από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, η συμμετοχή ταυτίστηκε με την ενότητα της παράταξης. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, κρίνοντας από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των προεγγραφών, τα χαμόγελα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε εκείνους που έδειχναν απογοητευμένοι από τις εκτιμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό δείχνουν να έχουν καταλάβει πολύ καλά όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί. «Το όριο είναι 200.000, αν πάμε κάτω από 200.000 έχουμε ηττηθεί. Για να υπάρξει αυτή η μεγάλη συμμετοχή, το προσπάθησα από την πρώτη στιγμή και το κατάφερα. Ετσι δεν θα ψηφίζουν μόνο τα μέλη του νέου ενιαίου φορέα αλλά και όλοι οι φίλοι» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει. Συμβολικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης δημοσιοποίησε δέκα μηνύματα στήριξης από νέους, κατοίκους εξωτερικού, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης έδωσε στη δημοσιότητα τις 11 θέσεις του για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, στο δικό του μήνυμα, τόνισε: «Είμαστε πλειοψηφία όσοι θέλουμε μια απελευθερωμένη από τη Νέα Δημοκρατία παράταξη, αρκεί να έρθετε να ψηφίσετε. Πρέπει να πάμε στον δρόμο που πορεύονται οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Γερμανοί Προοδευτικοί», ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως «την Κυριακή δεν πάμε να ψηφίσουμε μόνο ένα πρόσωπο. Η ψήφος είναι δήλωση και πολιτική πράξη ότι δημιουργούμε διέξοδο, αλλαγή στο διχαστικό δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ».

Πέραν του πολιτικού διακυβεύματος, στην επιτροπή κυριαρχεί ο φόβος της τεχνικής βλάβης. Αντλώντας αισιοδοξία, ωστόσο, από τις πετυχημένες δοκιμές των περασμένων ημερών, οι υπεύθυνοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα να πέσει το σύστημα. Την ίδια στιγμή, κρατούν εφεδρικούς εκπαιδευμένους εθελοντές, οι οποίοι ετοιμάζονται να πάρουν τις θέσεις τους ως χειριστές του ηλεκτρονικού συστήματος διασύνδεσης σε περίπτωση που κάποιοι εξ αυτών δεν εμφανιστούν.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.

Σχεδόν 1.000 εκλογικά τμήματα, σε πάνω από 600 κέντρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 11 χώρες του εξωτερικού θα είναι ανοιχτά αύριο για να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους, με τον πλήρη κατάλογο να έχει ήδη αναρτηθεί στο σάιτ της εκλογικής διαδικασίας (www.dpekloges.gr). Με 3 ευρώ και την αστυνομική ταυτότητα, ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία –«ο κάθε δημοκρατικός πολίτης», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής. H διαδικασία ξεκινά στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ πανελλαδικά –με εξαίρεση την Αθήνα, στην οποία, λόγω Μαραθωνίου, οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 9. Αν κάποιος δεν θέλει να περιμένει στην ουρά, μπορεί να προεγγραφεί στη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας της επιτροπής, πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο με κάρτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιτροπής, τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να έρχονται μετά το πέρας της ψηφοφορίας και στην Αθήνα, περιμένοντας το τελικό αποτέλεσμα ή, τουλάχιστον, ασφαλή εκτίμησή του, γύρω στις 11 το βράδυ.