Νίκος καλεί Ανδρέα

Στην Πάτρα βρέθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης, «στη γενέθλια γη του ιδρυτή μας, του Ανδρέα Παπανδρέου». Το χαρτί Παπανδρέου, καλώς ή κακώς, έπαιξε πολύ σε αυτή την προεκλογική περίοδο και ο κρητικός ευρωβουλευτής ξέρει πως η σύνδεση με το τοτέμ του ΠΑΣΟΚ κάνει θαύματα: «Εμένα κι εσάς μάς ενώνει ένας ομφάλιος λώρος. Ο τόπος καταγωγής μου, η Κρήτη, όπως και η Αχαΐα ήταν τα δύο κάστρα του ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες. Ηταν τα κάστρα της δημοκρατίας, τα κάστρα που πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να αλλάξει την Ελλάδα, και την άλλαξε». Ολα καλά μέχρι εδώ – όμως, σύντροφοι, προσοχή. Η υπερβολική πασοκοποίηση περισσότερο βλάπτει, παρά ωφελεί τη διαδικασία.

Διπλή ανατροπή από Μανιάτη

Το μήνυμα της διπλής ανατροπής έδωσε χθες το μεσημέρι ο Γιάννης Μανιάτης σε συνάντησή του με δημοσιογράφους. Με φόντο τον δεύτερο όροφο του Μουσείου Μπενάκη, ο Μανιάτης έκανε την εκτίμηση πως η ψήφος της Κυριακής θα κρύβει εκπλήξεις, κάνοντας λόγο για τη σιωπηρή πλειοψηφία. Τόνισε επίσης την πίστη του στον πολιτικό ΑΣΕΠ και την αξιολόγηση των στελεχών της παράταξης, καθώς ένας νεοσύστατος φορέας χρειάζεται πάντα τους καλύτερους. Ο πρώην υπουργός έκανε και εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, τοποθετώντας τον εαυτό του και τη Φώφη Γεννηματά στο κάδρο του δεύτερου γύρου.

«Κλειδί» η ψήφος εξωτερικού

Το ‘πε ο Τάκης Αναστόπουλος στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης: η ανταπόκριση από τα κέντρα του εξωτερικού ήταν μεγάλη – και πολλοί εκ των υποψηφίων ποντάρουν στο «γκελ» που έχουν εκτός Ελλάδας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, για παράδειγμα, γνωρίζει ότι έχει πανεπιστημιακούς υποστηρικτές στην Οξφόρδη, ενώ ο Ανδρουλάκης προσβλέπει σε κοινοτική στήριξη στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά προέβαλαν τις κεντρικές ομιλίες τους μέσω δορυφόρου.