«Τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές φέρνουν νέα μέτρα – τσακίζουν τις ζωές». Αντιγράφω ένα μόνο σύνθημα από τα πολλά που ακούστηκαν χθες στη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Ηταν η επίσημη πρώτη του ΚΚΕ και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που ελέγχει. Κι εδώ πέραν του αντικυβερνητικού προσήμου, καταγράφηκε με επιτυχία μεγάλη προσέλευση συνδικάτων, ομοσπονδιών και φορέων που κατέφτασαν με προσυγκεντρώσεις από διάφορα σημεία της Αθήνας και συνέκλιναν στο Σύνταγμα από όπου έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα κατά των μέτρων τα οποία το ΠΑΜΕ πιστεύει ότι θα έρθουν μαζί με την τρίτη αξιολόγηση.

Ανάμεσα σε οικοδόμους, μεταλλεργάτες διακρίναμε και πολλά στελέχη του ΚΚΕ και βέβαια τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα που μάλιστα έκανε και δήλωση: «Η οικονομική κρίση και η καπιταλιστική ανάπτυξη έχουν κοινό παρονομαστή, το τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Η αισιοδοξία δεν βρίσκεται στα κούφια λόγια του κυρίου Τσίπρα ή του κυρίου Μητσοτάκη για τη δίκαιη ανάπτυξη. Η αισιοδοξία για το λαό μας βρίσκεται μόνο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης», είπε ο Κουτσούμπας.

Διέκρινα επίσης πανό κατά των πειστηριασμών. Θυμίζω πως το ΠΑΜΕ με συγκρότηση επιτροπών μπήκε εσχάτως δυναμικά στο λεγόμενο κίνημα της Τετάρτης (της ακύρωσης των πλειστηριασμών, σε έναν διαγκωνισμό με τις δυνάμεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη).

Μια ακόμη λεπτομέρεια: Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν –όπως είπαμε –από νωρίς το απόγευμα στο Σύνταγμα. Από τα μεγάφωνα με ψηφίσματα εκφράστηκε η αλληλεγγύη των σωματείων στους σύρους πρόσφυγεςπου βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και μέρες στην πάνω πλατεία απαιτώντας την επανένωση με τις οικογένειές τους.