Ενας ένας οι υποψήφιοι λαμβάνουν θέσεις μάχης για την Κυριακή των εκλογών. Τίποτα δεν θυμίζει εκλογική αναμέτρηση περισσότερο από τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις και τις δηλώσεις στήριξης, με τους παίκτες – υποψηφίους να ρίχνουν πλέον όλα τους τα όπλα στην αρένα.

Σε ένα κατάμεστο Σπόρτιγκ η Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησε χθες την κεντρική της ομιλία στην Αθήνα αναλύοντας το σχέδιό της για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. «Η παράταξή μας γίνεται και πάλι πρωταγωνίστρια στις πολιτικές εξελίξεις. Για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εξαπάτησης. Να τελειώσουμε με τον λαϊκισμό, την υποκρισία, τη διγλωσσία, την ανικανότητα. Να τελειώνουμε με τον νέο διχασμό του λαού μας» ανέφερε η Γεννηματά, δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας τα χαρτιά της έκανε για άλλη μια φορά ξεκάθαρη την αυτόνομη πορεία του νέου φορέα, ασκώντας δριμεία κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: «Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καλύπτουν τις ευθύνες τους για τον εκτροχιασμό της οικονομίας, το έλλειμμα, το χρέος, τις τυχοδιωκτικές πολιτικές. Το φλερτ καλά κρατεί». Η Γεννηματά, αναλύοντας το μέτωπο της παράταξης εναντίον «της διπλής συντήρησης και του λαϊκισμού», ανέφερε πως ο στόχος του νέου φορέα είναι να σπρώξει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής». Παράλληλα, ανέπτυξε θέσεις για την ανάπτυξη, τον δημόσιο τομέα και τον εθνικό πλούτο, καλώντας τους ψηφοφόρους να δώσουν μήνυμα «ελπίδας και αυτοπεποίθησης» την Κυριακή.

Κινούμενη σε πιο προσωπικό τόνο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης» την επόμενη Κυριακή, μιλώντας για την ενότητα και τη διεύρυνση, τους δύο στόχους που κατάφερε να πετύχει από το 2015, όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. «Τον νέο φορέα τον θέλω από τη γέννησή του απαλλαγμένο από τις παθογένειες του χθες. Από τις πελατειακές σχέσεις, τους μηχανισμούς, τους αρχηγίσκους, τα φέουδα. Τα “θέλω” μου, τα δικά σας “θέλω”, έχω αποδείξει ότι μπορώ να τα εγγυηθώ» δήλωσε καταχειροκροτούμενη.

Ο Ανδρουλάκης. Λίγες ώρες πριν, δέκα συνάδελφοί του στην Ευρωβουλή εξέφρασαν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος περιμένει θετικά για εκείνον αποτελέσματα από την κάλπη που θα στηθεί στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι θα επιλέξετε τον Νίκο ως ηγέτη σας και είμαι περήφανη να δουλεύω μαζί του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε η Lucy Andreson από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο ίδιο μήκος κύματος με τον συνάδελφό της Seb Dance, o οποίος τόνισε πως ο Ανδρουλάκης «έχει όραμα, δουλεύει με νέους ανθρώπους και είναι παθιασμένος φιλευρωπαίος πολίτης».

Ο Θεοδωράκης. Μετά την τελευταία του επίσκεψη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, ο Θεοδωράκης επέστρεψε στην Αθήνα ώστε να προετοιμαστεί για την αυριανή του ομιλία στο Περιστύλιο του Ζαππείου. Σε συνέντευξή του δήλωσε πως «η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα. Προφανώς και θα έχει κάποια θετικά από το παρελθόν, αλλά δεν θέλω να κοιτάζουμε με νοσταλγία παλιές φωτογραφίες. Πρέπει να φτιάξουμε κάτι νέο, να πάμε στο μέλλον».

Ο Καμίνης. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε τη δική του ομιλία ο Γιώργος Καμίνης. «Οι εκλογές δεν είναι ο χώρος για να λύσουν τις διαφορές τους ομάδες και κομματικοί στρατοί» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, αναλύοντας το πολιτικό του σχέδιο για την έξοδο από την κρίση: «Το βασικό σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης είναι ένας χώρος εθνικής συμφωνίας σε θέματα φορολογίας, παιδείας, αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, διοίκησης και αποκέντρωσης. Αυτός είναι λόγος να πάμε να ψηφίσουμε».