Τα όρια της αντοχής του θεσμού της χορήγησης των αδειών –ενός επιτυχημένου, κατά γενική ομολογία, θεσμού του σωφρονιστικού συστήματος –δοκιμάζονται, όπως επισημαίνουν νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, με την απόφαση των αρμοδίων να χορηγηθεί διήμερη άδεια από τη φυλακή στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος εκτίνει ποινή που αριθμεί 11 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη.

Τα μέλη του αρμόδιου Συμβουλίου των Φυλακών που, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, «ψήφισαν» θετικά στο αίτημα του κρατουμένου, προφανώς ήταν σε θέση να γνωρίζουν τις θυελλώδεις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η απόφασή τους, με βάση την οποία από χθες στις 12 το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουφοντίνας για 48 ώρες μπορεί να είναι ελεύθερος υπό την προϋπόθεση της εμφάνισης δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ωστόσο, το απαράβατο όριό τους ήταν ο ίδιος ο νόμος για τη χορήγηση των αδειών που ισχύει από το 1989 με τροποποιήσεις που έγιναν μία δεκαετία αργότερα. «Η πολιτεία έχει ακέραιη την ευθύνη να νομοθετήσει και να οριοθετήσει τον νόμο για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις της χορήγησης των αδειών, βάζοντας εξαιρέσεις στον κανόνα, το κρίνει αναγκαίο» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες πηγές από τον σωφρονιστικό χώρο. Ετσι, με βάση το γράμμα του ισχύοντος νόμου, τα μέλη του Συμβουλίου των Φυλακών εξετάζουν κατά περίπτωση αν ο κρατούμενος θα κάνει χρηστή –κατά τον νόμο –χρήση της άδειάς του, καθώς και τη συμπεριφορά του τα χρόνια του εγκλεισμού του στο σωφρονιστικό κατάστημα.

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» φέρεται ότι είπε στο Συμβούλιο ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος κλήθηκε σε ακρόαση πριν από την απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις και εκτός των ελληνικών συνόρων λόγω της βαρύτητας και της απαξίας των εγκληματικών πράξεων για τις οποίες έχει καταδικαστεί.

«Η άδεια είναι δικαίωμα για τον κρατούμενο, δικαίωμα που αποκτήθηκε με θυσίες» είπε μεταξύ άλλων η δικηγόρος τού Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, προσθέτοντας πως το Συμβούλιο έκρινε το αυτονόητο, το οποίο και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει σε επίσημη έκθεσή του, ότι η μεταμέλεια του κρατουμένου και οι δηλώσεις μετάνοιας δεν αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας.

Σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τους όρους της άδειας και θα επιστρέψει στην ώρα του πίσω στη φυλακή, έχει το δικαίωμα μέσα σε 60 ημέρες να ζητήσει να του χορηγηθεί εκ νέου άδεια, που μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Στο ερώτημα βέβαια αν και την επόμενη φορά η απόφαση των αρμοδίων είναι θετική, ουδείς δεν είναι σε θέση εκ των προτέρων να απαντήσει, καθώς στο παρελθόν ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη δράση της 17 Νοέμβρη είχε υποβάλει ανάλογες αιτήσεις που είχαν πέσει στο κενό. Κάθε φορά, εξάλλου, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν τα μέλη του Συμβουλίου των Φυλακών, την απόφαση των οποίων υπερασπίστηκε χθες η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων λέγοντας πως «ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μια άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα», προσθέτοντας πως, κατά τη γνώμη τους, «πληροί τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας».