«Ποιον θέλουμε; Ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να εμπλακούμε στις εσωκομματικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος. Εχουμε την πολιτική μας ταυτότητα κι εκείνοι έχουν τη δική τους. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως ακόμη και αν η ΝΔ πάρει αυτοδυναμία θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. Συνεπώς, όποιος και αν εκλεγεί δεν αλλάζει κάτι για εμάς».

Η άποψη που διατυπώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ απηχεί την κεντρική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκλογές ανάδειξης αρχηγού στην Κεντροαριστερά. Στην Πειραιώς παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις για τη δημιουργία του νέου πολιτικού σχήματος, όμως πεποίθησή τους είναι πως η ΝΔ, με τα έως τώρα δεδομένα, θα έχει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές και βρίσκεται πολύ κοντά και στην αυτοδυναμία. Συνεπώς, τονίζεται, μόνο αρνητικό κλίμα θα δημιουργούσε στο γαλάζιο στρατόπεδο μια συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες και προτιμήσεις. Θα ήταν λάθος, λένε, να υπάρχει από πλευράς ΝΔ μία εμπλοκή σε ονοματολογία. Αντίθετα, θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην περαιτέρω αύξηση των δυνάμεών της.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στο εσωτερικό της ΝΔ δεν γίνονται συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα αναμετρηθούν αύριο στον πρώτο γύρο των εκλογών για την Κεντροαριστερά. Και προτιμήσεις εκδηλώνονται, και προβλέψεις και στοιχήματα υπάρχουν –κυρίως για το δίδυμο που θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο –αλλά και εκτιμήσεις.

Πολλές και διαφορετικές είναι οι απόψεις από τη ΝΔ για το πρόσωπο που θα ήθελαν να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς, αλλά βέβαια δεν εκφράζονται ανοιχτά καθώς η Πειραιώς έχει δώσει αυστηρή εντολή για ουδέτερη στάση. Εντούτοις κάθε προτίμηση, έστω κι αν διατυπώνεται διακριτικά, ακολουθείται πάντα και από μία ερμηνεία για το αν αυτή εξυπηρετεί την τακτική της ΝΔ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Γεννηματά – Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία τάση στη δεξιά παράταξη φέρεται ότι εκδηλώνει την προτίμησή της στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά. Γιατί; Θεωρούν ότι ο νέος φορέας με αρχηγό τη Φώφη, που προέρχεται από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά δεν θα μπορέσει να προσελκύσει παρά μόνο «κλασικούς» πασόκους ψηφοφόρους. Κάτι που βολεύει τη ΝΔ, καθώς προεξοφλείται πως έτσι θα αυξήσει τις δυνάμεις της, αντίθετα ο νέος φορέας θα παραμείνει στα χαμηλά ποσοστά της ΔΗΣΥ και μετεκλογικά δεν θα της δημιουργήσει προβλήματα. Αλλοι πάλι προκρίνουν τη Φώφη Γεννηματά, καθώς της αναγνωρίζουν τη στάση της να καταψηφίσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, θέση που υποστήριξε και η ΝΔ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μία άλλη μερίδα γαλάζιων στελεχών, κυρίως νεαρής ηλικίας, βλέπουν με καλό μάτι την πιθανότητα να αναδειχθεί αρχηγός ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, οι σχέσεις του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο –ο οποίος έχει συνεργαστεί με τη ΝΔ –αλλά και το γεγονός ότι τελευταία αποφεύγει τις αντιδεξιές κορόνες αξιολογούνται θετικά.

Θεοδωράκης – Καμίνης. Θετική άποψη έχουν αρκετοί νεοδημοκράτες και για ακόμη δύο διεκδικητές της αρχηγίας για την Κεντροαριστερά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη, οι οποίοι έχουν κεντρώα και φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Τους αναγνωρίζουν ότι βρέθηκαν στο στρατόπεδο του Ναι, δηλαδή υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας –όπως και η ΝΔ –στο δημοψήφισμα του 2015. Αλλωστε πολλές φορές η ΝΔ έχει χαράξει κοινή γραμμή με Το Ποτάμι σε αρκετά νομοσχέδια στη Βουλή. Συνεπώς εκτιμάται ότι η Δεξιά παράταξη θα μπορούσε να συνεργαστεί και να συνεννοηθεί ικανοποιητικά και με τους δύο.

Παρ’ όλα αυτά η πιθανότητα να αναλάβει το τιμόνι του φορέα κάποιος από τους δύο έχει προκαλέσει συζητήσεις κυρίως για τις προεκλογικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Διατυπώνεται δηλαδή ο προβληματισμός πως οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι οι οποίοι κινούνται πολιτικά στον μεσαίο χώρο θα μπορούσαν να ανακόψουν το μεγάλο άνοιγμα που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο. Θα μπορούσαν δηλαδή να προσελκύσουν πολίτες στους οποίους απευθύνεται και η ΝΔ.

Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που υποστηρίζουν πως μία Κεντροαριστερά με αρχηγό έναν από τους παραπάνω υποψηφίους δεν θα είναι απαραίτητα κακό για τη ΝΔ. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι υπάρχει η πιθανότητα να κατευθυνθούν εκεί δυσαρεστημένοι πολίτες, πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν θα επέλεγαν τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Εξέλιξη που μοιραία θα οδηγήσει σε πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και συνακόλουθα θα ωφελήσει εκλογικά τη ΝΔ.

Οι προβλέψεις. Για τον νικητή ουδείς στη ΝΔ στοιχηματίζει με σιγουριά, θεωρούν όμως βέβαιο πως στον επόμενο γύρο –όπως έχουν δείξει και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις –θα είναι η Φώφη Γεννηματά. Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας και την εμπειρία των πρόσφατων δικών τους εσωκομματικών εκλογών, που υποστηρίζουν πως δεν είναι απίθανο να δούμε κάποια έκπληξη και στην Κεντροαριστερά.