Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, οργή στους συγγενείς των θυμάτων και αντιδράσεις με διπλωματικές διαστάσεις προκάλεσε η 48ωρη άδεια που δόθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η θύελλα που προκλήθηκε εντός και εκτός συνόρων συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και χθες, μία ημέρα μετά την έξοδό του από τη φυλακή.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το θέμα παραπέμποντας στο νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις άδειες των κρατουμένων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνονται της απόφασης να δοθεί άδεια εξόδου στον τρομοκράτη που έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για δολοφονίες των οποίων την ευθύνη έχει αναλάβει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Πάνου Λάμπρου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για υποκριτική στάση κομμάτων που αντιδρούν. «Σωστή η απόφαση του εισαγγελέα και του Συμβουλίου για την άδεια Κουφοντίνα. Επειτα από 16 χρόνια εγκλεισμού κάθε άνθρωπος δικαιούται μια διαδικασία επανένταξης. O Κουφοντίνας δεν απελευθερώθηκε, πήρε διήμερη άδεια με όρους» δήλωσε ο Πάνος Λάμπρου και συνέχισε: «Ακουσα τη Νέα Δημοκρατία να κραυγάζει πολιτικά για την άδεια Κουφοντίνα και δικαίωμά της, αλλά τη νομοθεσία την έχει κάνει η ίδια. Καλώς κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις φυλακές τύπου Γ’, γιατί υπάρχει νομικός πολιτισμός, δεν θα γίνουμε Τουρκία ή Γκουαντάναμο. Με αγανακτεί η υποκριτική στάση κομμάτων και ορισμένων άλλων, που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως στην περίπτωση Κουφοντίνα εφαρμόστηκε ο νόμος και η νομιμότητα». Ο ίδιος σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε άδεια, παρότι δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα μεταμέλεια για τις πράξεις του, είπε: «Δείξτε μου έναν νόμο που να λέει ότι ένας κρατούμενος για να πάρει άδεια πρέπει να δείξει μεταμέλεια ή να αλλάξει στάση».

Το κατηγορώ. Απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε άδεια με βάση τη νομοθεσία που είχε θεσπίσει η Νέα Δημοκρατία έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον αυστηρό νόμο που είχε θεσπιστεί για τις άδειες των κρατουμένων το 2014, μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο 4274/14 όρισε ρητά ότι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξόδου πριν παρέλθουν 18 έτη πραγματικής κράτησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το που κατέλαβε την εξουσία, κατήργησε αυτήν τη διάταξη και επανέφερε τα 8 έτη κράτησης ως χρονική προϋπόθεση άδειας ακόμη και των τρομοκρατών. Θα είχε ενδιαφέρον οι κατά τα άλλα λαλίστατοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να μας πουν πώς σχολιάζουν ότι ο γιος του Νίκου Βούτση, ο καταδικασθείς για συμμετοχή του στους Πυρήνες της Φωτιάς Χρήστος Πολίτης και ο συνιδρυτής του Ρουβίκωνα Λάμπρος Γούλας βρέθηκαν σήμερα στον Κορυδαλλό για να πανηγυρίσουν την έξοδο του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη».

Διεθνείς αντιδράσεις. Στο μεταξύ, διευρύνθηκαν οι διεθνείς αντιδράσεις για το θέμα. Μετά τη βρετανίδα πρεσβευτή Κέιτ Σμιθ, η οποία εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή της για την εξέλιξη, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που διατύπωσε «την τρομερή ανησυχία» του για το αν θα επιστρέψει ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη φυλακή, ακολούθησε η επίσημη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη λύπη μας ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του τούρκου διπλωμάτη ΤσετίνΓιοργκού το 1991 και για την απόπειρα δολοφονίας του διπλωματικού υπαλλήλου Ντενίζ Μπουλούκμπαση, αλλά και για τη συμμετοχή στη δολοφονία του δεύτερου συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, βγήκε από τη φυλακή για ένα διάστημα δύο ημερών» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου και συνέχιζε: «Είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό πώς ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα αφαιρέσει τις ζωές των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια τέτοια ρύθμιση. Η ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη ατιμάζει τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».