Ενα όνειρο ήταν… Η εθνική ομάδα γνώρισε τη συντριβή στο Ζάγκρεμπ από την Κροατία (4-1) και ουσιαστικά αποχαιρέτησε το Μουντιάλ της Ρωσίας πριν καν διεξαχθεί ο επαναληπτικός την Κυριακή στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Χωρίς πλάνο, χωρίς πυξίδα, μια ομάδα που έχασε τον προσανατολισμό της από το πρώτα λεπτά ήταν η Ελλάδα που εμφανίστηκε στο στάδιο Μάξιμιρ, στο οποίο μέχρι χθες δεν είχε χάσει ποτέ σε φιλικό ή επίσημο αγώνα.

Το πιο άσχημο είναι ότι η Εθνική γύρισε πολλά χρόνια πίσω με αυτή την εμφάνιση και δεν είναι τυχαίο που έπειτα από 30 χρόνια (από ένα 3-0 από την Ουγγαρία το 1987 για τα προκριματικά του Euro 1988) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δέχθηκε τρία γκολ σχεδόν στο πρώτο ημίωρο (33 λεπτά).

Αν και τα Χριστούγεννα αργούν ακόμα, ο Μίχαελ Σκίμπε και οι παίκτες του αποφάσισαν να ντυθούν πρόωρα Αϊ-Βασίληδες και να στείλουν ουσιαστικά τους Κροάτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Μια εθνική ομάδα που μόλις στα πρώτα είκοσι λεπτά (τα οποία συνήθως είναι τα αναγνωριστικά, που λένε οι προπονητές) είχε δεχθεί δύο γκολ και στο ημίχρονο τρία.

Οταν σε ολόκληρη προκριματική φάση (10 αγώνες) με αντιπάλους μεταξύ άλλων μια ποιοτικότερη ομάδα από την Κροατία (Βέλγιο) και μια σκληρότερη (Βοσνία) είχε δεχθεί συνολικά 6 γκολ!

Το μεγάλο όπλο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, η ανασταλτική λειτουργία, ήταν η αχίλλειος πτέρνα μας, αλλά γενικότερα χθες η ομάδα δεν υπήρχε στο γήπεδο και ο γερμανός τεχνικός έχει τεράστια ευθύνη.

Σαφώς το πέναλτι-γκολ του Μόντριτς (13′) από το δώρο του Καρνέζη (ανέτρεψε τον Κάλινιτς, ευτυχώς λίγο πλάγια και γλίτωσε την κόκκινη κάρτα) άλλαξε άρδην την ψυχολογία, αλλά η Εθνική πληγώθηκε ανεπανόρθωτα δεχόμενη τα υπόλοιπα γκολ σε ρυθμό… προπόνησης μέσα στη μικρή περιοχή (!) από Κάλινιτς (19′), Πέρισιτς (33′) και Κράμαριτς (49′).

Επίσης κράτησε μόλις τρία λεπτά τη μείωση του σκορ από τον Παπασταθόπουλο (30′) και έφαγε γκολ με το ξεκίνημα και του δευτέρου μέρους, δείχνοντας εντελώς απροετοίμαστη.

«Κάναμε δώρο το πρώτο και το τέταρτο γκολ και είναι δύσκολη στιγμή για να νιώθει κανείς αισιόδοξος, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» τόνισε ο Μίχαελ Σκίμπε, που ξέρει ότι πλέον ψάχνουμε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα.

Κροατία: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς (89′ Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κράμαριτς (82′ Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κάλινιτς (76′ Ρέμπιτς).

Ελλάδα: Καρνέζης, Μανιάτης (46′ Ρέτσος), Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Σάμαρης (62′ Ταχτσίδης), Ζέκα, Φορτούνης, Σταφυλίδης (71′ Μπακασέτας), Μήτρογλου.