Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι υπερτερούμε στο ζύγιασμα ταλέντου και δεξιοτήτων. Θα ήταν τουλάχιστον άσκοπο ακόμα και να μπούμε στη μάχη για τις εντυπώσεις. Ουδέποτε αρνηθήκαμε τον ρόλο μας σε ό,τι αφορά τα περιβόητα κλισέ περί φαβορί και αουτσάιντερ. Ολοι πίστευαν τους άλλους. Κανένα πρόβλημα.

Κι όσον αφορά τις δυσκολίες, γνωρίζαμε ότι απέναντί μας θα βρεθούν παίκτες της Ρεάλ (Μόντριτς) και της Μπαρτσελόνα (Ράκιτιτς). Δηλώναμε όμως έτοιμοι για υπεράσπιση των ποδοσφαιρικών μας αξιών αλλά ίσως τελικά να υπερεκτιμήσαμε ακόμα και τα ίδια μας τα όπλα. Οταν έγινε η σούμα, έτσι φάνηκε.

Πολλά μπορεί να δεχθεί κάποιος ως δικαιολογία για μια ήττα. Ηταν όμως αυτό που είδαμε στο Μάξιμιρ απλά μια ήττα; Οχι βέβαια, ήταν μια άνευ όρων παράδοση της εθνικής μας ομάδας απέναντι στην “παρέα” του Λούκα Μόντριτς. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει παραδοχή της ανωτερότητας του αντιπάλου. Μας έδειξαν πολλά αλλά τους δώσαμε περισσότερα. Πολύ απλά, χάσαμε και τα αβγά και τα πασχάλια. Και (μάλλον) και την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Κεντρικό πρόσωπο

Το ναυάγιο στην κροατική πρωτεύουσα δεν αφήνει τη σκέψη μας να ταξιδέψει. Στον ορίζοντά μας δεν υπάρχει η γιορτή του επόμενου καλοκαιριού. Είναι όμως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο εξελίξεων σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Κεντρικό πρόσωπο πλέον είναι ο προπονητής της Εθνικής μας Μίκαελ Σκίμπε και όλοι περιμένουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας μετά τη ρεβάνς με τους Κροάτες.

Η εικόνα μας σ’ ένα απ’ τα πιο κρίσιμα παιχνίδια ήταν αποκαρδιωτική και τούτο αναμφίβολα βαραίνει την απόφαση για το μέλλον του γερμανού προπονητή.

Τα πάντα πλέον είναι ανοιχτά και η επόμενη μέρα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Οτι οι αρχικές επιλογές του Σκίμπε αποδείχθηκαν λανθασμένες και το κοουτσάρισμα ανεπαρκές δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί από κανέναν.

Τα όσα προαναφέραμε αλλά και τα ατομικά λάθη πολλών παικτών συνθέτουν ένα ανεξήγητο ποδοσφαιρικό μωσαϊκό σε μια καταστροφική βραδιά για την ομάδα μας.

Ενδεχομένως, βέβαια, να υπάρξουν και κάποιοι διεθνείς που θα πάρουν την απόφαση να σταματήσουν αλλά τούτο είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια και τούτη την ώρα δεν είναι το μείζον.

Η γεύση που μας έμεινε στο φινάλε ήταν στυφή. Τόσο στυφή που δεν το περιμέναμε.