Ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε στους άνδρες και η συμπατριώτισσά του Μέρι Κεϊτάνι στις γυναίκες, βραβεύτηκαν από την AIMS ως κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς , στο λαμπερό γκαλά που διοργάνωσε από κοινού η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων με τον ΣΕΓΑΣ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Κιπτσόγκε που κέρδισε τον τίτλο για 3η συνεχή χρονιά, αφού του απονεμήθηκε επίσης το 2015 και το 2016, δεν κατάφερε να βρίσκεται στην Αθήνα για να παραλάβει το βραβείο του. Ο μεγαλύτερος ίσως Μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, σημείωσε φέτος κορυφαία επίδοση με 2.00.25 σε αγώνα ειδικών συνθηκών στη Μόντσα της Ιταλίας, αλλά φυσικά η IAAF δεν θα την αναγνωρίσει.

Στους άνδρες υποψήφιος ήταν επίσης ο Τζέφρι Κιρούι κέρδισε τον Μαραθώνιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IAAF στο Λονδίνο με 2.08.27

Η Κεϊτάνι από την Κένυα που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου με 2.17.01, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών μετά το 2.15.25 της Βρετανίδας Πόλα Ράντκλιφ, είπε μετά την βράβευσή της: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτό το βραβείο, γιατί ψηφίστηκα ως κορυφαία από 400 και πλέον μέλη της AIMS. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ ενώπιον της οικογένειας της AIMS , αλλά και στη γενέτειρα του Μαραθωνίου την Αθήνα. Θα κρατήσω αυτή την εμπειρία σε όλη τη ζωή μου. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».

Στις γυναίκες υποψήφια ήταν και η Ρόουζ Τσελίμο από το Μπαχρέιν που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IAAF στο Λονδίνο με 2.27.11.

Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων συμμετείχαν εκπρόσωποι των 430 Μαραθωνίων, μελών της AIMS.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για 5η φορά –ξεκίνησε το 2013 από τη χώρα μας- παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου, στελέχη του ΕΟΤ, του Δήμου Αθήνας, οι πρόεδροι της AIMS, Πάκο Μποράο, του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης.

Εκτός από τα βραβεία για τους καλύτερους μαραθωνοδρόμους, διακρίσεις απονεμήθηκαν και στους αγώνες εκείνους που έχουν επιδείξει βέλτιστες πρακτικές σε θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής. Το βραβείο «Πράσινου Μαραθωνίου» πήρε ο αγώνας « Σάνλαμ» του Κέιπ Τάουν και το βραβείο «Κοινωνικής Προσφοράς», ο Μαραθώνιος των «Λουλουδιών» του Μεντεγίν της Κολομβίας.

Επιπλέον, βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά της η Ρόζα Μότα (Πορτογαλία), η “χρυσή” ολυμπιονίκης της Σεούλ και μία από τις καλύτερες μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, που έχει συνδέσει το όνομα της με τον Μαραθώνιο της Αθήνας, αφού κέρδισε το πρώτο μεγάλο μετάλλιο της καριέρας της (χρυσό) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1982.

«Είμαι συγκινημένη, Ευχαριστώ την AIMS. Είναι μια σημαντική στιγμή για μένα να παραλαμβάνω εδώ στην Αθήνα αυτό το βραβείο», είπε η Ρόζα Μότα.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε με τη μελωδική φωνή της η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Παύλο Σιφναίο.