Σε πολιτικο-αθλητικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των ντοπαρισμένων ρώσων αθλητών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να καταγγέλλει πως οι Αμερικανοί προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα για να προκαλέσουν προβλήματα στις προεδρικές εκλογές.

Τα ονόματα τεσσάρων ρώσων αθλητών του σκι αντοχής προστέθηκαν χθες στη λίστα με τους ντοπαρισμένους στους οποίους επιβλήθηκε ισόβιος αποκλεισμός και διαγράφηκαν οι επιδόσεις τους στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Πρόκειται για τούς Μαξίμ Βιλεγκζανίν, Αλεξέι Πετούχοβ, Εβγκένια Σαποβάλοβα και Γιούλια Ιβάνοβα οι οποίοι σύμφωνα με τη ΔΟΕ παραβίασαν τους κανόνες του ντόπινγκ στους Αγώνες του Σότσι.

Ο αριθμός των ρώσων αθλητών που τους έχει επιβληθεί ισόβιος αποκλεισμός αυτό τον μήνα ανέβηκε στους έξι, προηγουμένως έπεσε βαρύς ο πέλεκυς στους Αλεξάντρ Λέγκοβ και Εβγκένι Μπέλοβ.  

Αμεση ήταν η αντίδραση του ρώσου προέδρου Πούτιν ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως χρησιμοποιούν το σκάνδαλο ντόπινγκ για να δυσφημήσουν τη ρωσική κυβέρνηση. «Ως απάντηση στις καταγγελίες τους ότι προκαλέσαμε αναστάτωση στις εκλογές τους, τώρα θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στις δικές μας προεδρικές εκλογές».

Ο Πούτιν επανέλαβε την πάγια θέση του πως η κυβέρνηση δεν υποστήριξε ποτέ το ντόπινγκ. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τις καταγγελίες δύο ρώσων αθλητών που παραδέχτηκαν για πρώτη φορά πως έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ανωνύμως

Οι ανώνυμοι αθλητές δήλωσαν στο μεγαλύτερο αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας, το Match TV, πως τις ουσίες τις παρείχε ο επί 10 χρόνια, από το 2005 μέχρι το 2015, υπεύθυνος του εργαστηρίου αντιντόπινγκ Γκριγκόρι Ροντσένκοβ. Πρόκειται για τον επιστήμονα που κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποκάλυψε τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι για να ντοπάρουν τους αθλητές τους.

Οι ανώνυμοι αθλητές έπαιρναν τις ουσίες σε μπουκάλια χαπιών που δεν έφεραν ενδείξεις και τα συνόδευαν με αλκοόλ.

«Δεν ήταν για καθημερινή χρήση, τα έπαιρνα μόνο όταν ένιωθα κουρασμένος και για να ξεπεράσω γρήγορα την κούραση. Η επίδραση ήταν πολύ δυνατή», λέει ένας εκ των ανώνυμων αθλητών στο Match TV.

Οσοι αθλητές μίλησαν στον ρωσικό σταθμό ανέφεραν πως το ντόπινγκ ήταν υπόθεση του Ροντσένκοβ και δεν επρόκειτο για κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ.