Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πριν από λίγο καιρό στην βορειοδυτική Κίνα, ένα νεκροταφείο ηλικία 5.500 ετών στο οποίο βρέθηκαν 2.000 τάφοι. Η ανακάλυψη έγινε στην επαρχία Σαανσί.

Συγκεκριμένα, καλύπτοντας έκταση περίπου 90.000 τ.μ, το νεκροταφείο βρίσκεται βορειοανατολικά από τα ερείπια του Γιανγκουαντσάι, τα οποία ανήκουν στην ύστερη Νεολιθική Περίοδο, γνωστή και ως πολιτισμός Γιανγκσάο, ο οποίος αναπτύχθηκε κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού και θεωρείται κύριος πρόδρομος του κινεζικού πολιτισμού.

Η ανασκαφή του χώρου ξεκίνησε το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 339 τάφοι σε έκταση 3.800 τ.μ, εκ των οποίων οι μισοί έχουν ήδη ανασκαφεί και μελετηθεί, σύμφωνα με τον Γιάνγκ Λιπίνγκ, επικεφαλής των ανασκαφών. Σύμφωνα με τον Γιάνγκ ο συνολικός αριθμός των τάφων στο πυκνά κατανεμημένο νεκροταφείο εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 2.000. Οι περισσότεροι «ένοικοι» των τάφων είναι μέσης ηλικίας στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Σε μερικά σημεία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη υφάσματος γύρω από τα οστά των νεκρών.

«Δεν υπάρχουν ξύλινα φέρετρα. Οι νεκροί ενδεχομένως να τυλίχθηκαν με ύφασμα όταν θάφτηκαν» εκτιμά ο Γιανγκ.

Στο εσωτερικό των τάφων βρέθηκαν επίσης ζωγραφισμένα κεραμικά, κοκάλινες χάντρες, κοκάλινα κοκαλάκια για τα μαλλιά και σκουλαρίκια φτιαγμένα από πέτρα και πηλό, βαφή καθώς και κέλυφος χελώνας. Οι αρχαιολόγοι συνεργάζονται με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φουντάν, για να βρουν τις συγγενικές σχέσεις των νεκρών με τη βοήθεια του DNA.